
Decis! Activitatea procurorului general poate fi evaluată anual
Performanțele procurorului general urmează să fie evaluate nu mai des de o dată în an de către comisia de evaluare a performanțelor, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor. Aceasta cu scopul de apreciere a activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută. Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost aprobate în lectură finală cu votul a 56 de deputați.
・
Evaluarea performanțelor se va iniția la sesizarea președintelui R. Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.
„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General”, se arată în nota informativă.
Totodată, noua lege prevede că reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea CSP numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.
După votul în primă lectură, cu susținerea a 59 de deputați, proiectul a fost spus avizărilor. La 18 august, Procuratura Generală a dat aviz negativ proiectului de lege cu privire la Procuratură.
O zi mai târziu, Cabinetul de miniștri a avizat unanim pozitiv mai multe proiecte de Lege, între care și cea cu privire la Procuratură.
Prevederile proiectului au stârnit o serie de discuții contradictorii în societate.