INTERVIU | Profesorul de Drept la Universitatea Harvard Matthew Stephenson: Pentru a face o schimbare avem nevoie de o combinație corectă de răbdare și nerăbdare

INTERVIU | Profesorul de Drept la Universitatea Harvard Matthew Stephenson: Pentru a face o schimbare avem nevoie de o combinație corectă de răbdare și nerăbdare

Vă prezentăm cel de-al treilea episod din proiectul “Voices for democracy”, lansat de Asociația pentru Drepturile Omului “Lex XXI”: un podcast cu conversații anti-corupție. Acest proiect își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.

Invitatul celei de-a treia ediție a podcast-ului este Matthew Stephenson, profesor la Harvard, Facultatea de Drept, unde predă dreptul administrativ, legislație și reglementare, legea  anticorupție și economia politică de drept public. Cercetările sale se concentrează pe aplicarea teoriei politice explicative în dreptul public, în special în domeniile procedurii administrative, anticorupției, instituțiilor judiciare și separării puterilor.

În cadrul acestui episod analizăm, împreună cu moderatoarea podcastului – Valeria Ciolac, care sunt rădăcinile corupției și de ce, cunoscând o mulțime de tehnici de înlăturare, acest flagel continuă să existe adânc înrădăcinat în cultura umană. De asemenea, discutăm pe marginea lucrării „Honey and Poison: On Corruption” a domnului Stephenson, în care a evidențiat și discreditat trei cvasi-mituri despre corupție, care sfârșesc prin a fi eronante, deoarece sunt adesea invocate ca raționalizări pentru inacțiune împotriva corupției.

Publicitate

Highlights din intervențiile invitatului:

Lupta împotriva corupției este mai mult o problemă de natură politică decât una tehnică. Dacă întrebarea este ce tehnici putem folosi în combaterea corupției, cunoaștem multe, iar rețeta pentru combaterea corupției nu este un secret; provocarea e că oamenii cu cel mai mare interes în schimbarea sistemului au cele mai puține abilități de a-l schimba, iar oamenii cu cele mai multe abilități de a schimba sistemul - sunt adesea oamenii cu cel mai mic interes să-l schimbe. 

Putem presupune că corupția nu are de-a face cu o cultura sau o origine particulară, ci este un fenomen comun societății umane: oamenii care au acces la putere, vor încerca să folosească aceasta pentru a obține bani, iar oamenii care au acces la bani vor folosi banii pentru a obține putere.

Se pare că Republica Moldova se află acum într-un moment în care există o majoritate de lideri politici ce doresc să facă progrese semnificative împotriva corupției; astfel apare întrebarea: Ce se poate întreprinde pentru a construi o coaliție puternică de sprijin pentru a continua aceste eforturi? 

Chiar dacă experiența istorică  ne sugerează că lupta împotriva corupției este dificilă, schimbarea este posibilă. 

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1103507656&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Podcastul „Voices for democracy” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova.

Printre vorbitorii podcastului vor fi Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american) , Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).

Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului:

https://soundcloud.com/anti-corruption-podcast/3-matthew-stephenson-on-the-quasi-myths-about-corruption

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal