
Tehnologiile au ajuns și în Parlament? Prima ședință a Legislativului cu aplicarea votului electronic (VIDEO)
Începând cu prima ședință din sesiunea ordinară a Parlamentului, desfășurată la 9 septembrie, deputații se vor expune pe marginea proiectelor de legi prin intermediul votului electronic. Sistemul a ajuns să fie implementat după șapte ani de la prima testare.
・
Sistemul arată cum votează fiecare deputat în parte și ce proiect susțin sau resping. Unii parlamentari consideră acest lucru un avantaj. Iată cum a arătat prima încercare:
„Deseori unele scheme și amendamente dubioase treceau mai simplu pentru că deputații știau că se ascund după un fel de anonimitate. Nu exista un istoric al comportamentului fiecărui deputat. Astfel, acum veți putea întreba fiecare deputat de ce a susținut sau a respins, prin votul său, o lege sau alta”, scrie deputatul PAS Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.
AGORA amintește că, întreg sistemului e-Parlament costă aproximativ 400 de mii de dolari. Acest sistem a fost implementat pentru prima dată în anul 2014, după care din cauza unor defecțiuni tehnice a fost suspendat pentru remedierea erorilor, fiind anunțate numeroase termene care au fost depășite de fiecare dată. La începutul anului 2020, Parlamentul a organizat o licitație în urma căreia a achiziționat tablete pentru cei 101 deputați, pentru care a plătit 2.249.625 lei, în vederea implementării sistemelor e-Parlament și e-Vot.