Relaxarea prematură a restricțiilor și dezinformarea cetățenilor, printre cauzele care încetinesc vaccinarea în rândul moldovenilor

Relaxarea prematură a restricțiilor și dezinformarea cetățenilor, printre cauzele care încetinesc vaccinarea în rândul moldovenilor

Relaxarea prematură a restricțiilor și dezinformarea cetățenilor ca urmare a propagandei anti-vaccinare, sunt printre cauzele principale care încetinesc progresul campaniei de vaccinare. Concluziile au fost făcute de Asociația ADEPT, care a analizat modul de gestionare a pandemiei de COVID-19 în lunile martie – septembrie curent.

„Descreșterea considerabilă a ratei de contagiozitate cu COVID-19, în lunile aprilie-iunie, se datorează, fără îndoială startului campaniei de vaccinare și dinamicii ascendente din perioada martie-iulie”, susțin autorii analizei.

Potrivit acestora, sondajele de opinie realizate recent, au confirmat faptul că 55% din respondenții din Moldova intenționau să se imunizeze împotriva COVID-19, însă doar jumătate dintre aceștia s-au arătat încrezători în vaccinuri, în timp ce cealaltă jumătate, s-a arătat dispusă să se imunizeze pentru a nu-și supune persoanele apropiate riscului contaminării.  Un aspect important relevat de sondajele de opinie, este legată de încrederea în vaccinurile unui anumit producător, factor care din păcate, este speculat de către politicieni, care „prin comportamentul lor influențează procesul de vaccinare”.

„După demararea procesului de vaccinare, a existat în mod constant o ofertă de seruri diferite, certificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMC), mult mai mare decât numărul doritorilor de a se vaccina. Actualmente, în a 7-a lună de la demararea vaccinării, mai puțin de ¼ (~22%) din locuitorii Republicii Moldova s-au imunizat cu schemă completă, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din numărul necesar pentru atingerea plafonului preconizat de 70% către sfârșitul lunii noiembrie”, arată datele analizei ADEPT.

Conform autorilor cercetării, curba vaccinării zilnice se reflectă ca în oglindă față de rata contaminării, demonstrând astfel, o corelație foarte strânsă între descreșterea ratei de imunizare și creșterea ratei contaminării.

 „În astfel de circumstanțe, se poate constata că vaccinarea benevolă a populației tinde spre pragul de saturație, estimat conform sondajelor la limita de ~30%, desfășurându-se destul de lent, din inerție. Respectiv, MS a decis să renunțe la maratoanele de vaccinare pe motivul participării scăzute a populației, respectiv, a necorespunderii dintre resursele materiale, financiare și umane implicate, raportate la eficiența imunizării în cadrul activităților menționate. Concluzia principală care se impune în astfel de circumstanțe este că autoritățile Republicii Moldova, la fel ca și autoritățile din alte state, nu reușesc să combată eficient miturile despre vaccinare, în pofida campaniei de informare a cetățenilor”, susțin autorii studiului.

Relaxarea care a intervenit după ridicarea restricțiilor, odată cu îmbunătățirea situației pandemice, în lunile mai – iunie 2021, a însemnat pentru o mare parte a cetățenilor terminarea pericolului reprezentat de pandemie. În același timp, reticența majorității cetățenilor față de procesul de imunizare, a fost dictată de propaganda anti-vaccinare, susținută de „anumite celebrități, inclusiv medici, care se opun vaccinării. Astfel de campanii au fost promovate în special pe rețelele de socializare.”

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.