
„Decapitarea” ONVV sau de unde se trag sforile în demiterea Cristinei Frolov și cum comentează cei implicați subiectul
Subiectul numărul unu care se discută astăzi în comunitatea vinificatorilor din Republica Moldova, dar și în rândul tuturor celor care au tangență cu domeniul viticulturii, este despre așa-zisa „decapitare” a Oficiului Național al Viei și Vinului. La niciun an de la numirea Cristinei Frolov în funcția de director al ONVV, Ministerul Agriculturii anulează Ordinul și inițiază un nou concurs. Ce a stat la baza deciziei, de unde se trag sforile dar și cum comentează cei implicați subiectul, încercăm să explicăm în acest articol și să aranjăm pe masă toate piesele acestui puzzle.
・
Cine e Cristina Frolov
Cristina Frolov a ajuns în fruntea Oficiului Național al Viei și Vinului în noiembrie 2020, fiind aleasă prin concurs cu votul a șase membri din cei opt ai comisiei.
Până a ajunge în fruntea ONVV, timp de opt ani, Frolov a fost manager general al vinăriei „Castel MIMI” (o afacere de familie, tatăl Cristinei fiind proprietarul, iar fratele - administratorul actual). În acea perioadă a gestionat întreg procesul de renovare a castelului, repus ulterior în circuitul turistic național și regional.
Totodată, aceasta a fost membră a Consiliului de Coordonare al ONVV, reprezentând Asociația Vitivinicolă a Regiunii Geografice Delimitate „Codru” și a deținut funcția de președinte a Asociației Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), organizație ce are ca misiune pentru promovarea sectorului turismului din țară. Este absolventă a Academiei de Studii Economice de la București.
Ordinul Ministerului și acuzațiile vinificatorilor
Pe 16 septembrie curent, ministrul Agriculturii a semnat un Ordin prin care anulează documentul semnat de predecesorul său privind numirea Cristinei Frolov în funcția de director al ONVV, anunță despre preavizarea acesteia privind încetarea raporturilor de muncă și inițierea unui nou concurs pentru șefia Oficiului. Din documentul apărut în spațiul public nu reușim să desprindem motivele care au stat la baza deciziei.

Potrivit mold-street.com, la baza acesteia ar fi stat o adresare a unui grup de companii vinicole, exediată pe adresa ministrului Agriculturii în luna august curent, în care și-ar fi exprimat nemulțumirea față de activitatea șefei Oficiului. Semnatarii plângerii o învinuiesc pe Frolov de „situația catastrofală” în care s-a pomenit ONVV, de subminarea dezvoltării sectorului viti-vinicol, dar și de activitate în conflict de interese din postul de director al Oficiului.
„Până la numirea sa, ea a activat în afacerea de familie Castel Mimi și este rudă de gradul I cu proprietarul acestei companii. Directorul ONVV, conform statutului, are acces la informații confidențiale ce ține de participanții pieței și, în caz de existență a conflictului de interese, plasează o companie în poziție preferențială față de alți agenți de pe piață.”
Demersul vinificatorilor, citat de Mold-Street
Autor:
Printre alte acuzaţii care i-ar fi aduse Cristinei Frolov de vinificatori sunt lipsa cunoștințelor necesare în marketing, promovare, viticultură, vinificaţie, subminarea Consiliului coordonator al ONVV, comunicarea prin internet și votarea prin poșta electronică, disponibilizarea specialiştilor din Oficiu şi angajarea de personal necalificat.
De menționat că Ministerul Agriculturii nu a venit deocamdată cu un comentariu oficial pe acest subiect, iar pe site-ul instituției nu a fost publicat niciun anunț privind inițierea concursului pentru ocuparea funcției de director al Oficiului Național al Viei și Vinului. În ordinul semnat de Viorel Gherciu este specificat că acesta poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicării.
Contract cu semnătură contrafăcută?
O altă acuzație care îi este adusă Cristinei Frolov ține e faptul că în perioada în care a condus ONVV, instituţia ar fi semnat un contract cu un hotel din centrul capitalei, care ar fi controlat tot de rudele sale, fără să fi semnalat vreun conflict de interese în legătură cu acest eveniment.
Frolov respinge, însă, acuzațiile și spune că nu a semnat un astfel de contract, dar că bănuieşte că semnătura i-ar fi fost contrafăcută. „Am trimis toate documentele la organele de anchetă. Voi face şi o expertiză grafologică a semnăturii. Pentru un contract de 34.000 de lei nu merita să mă expun astfel”, a precizat Frolov.
Reacția Cristinei Frolov
Referindu-se la celelalte acuzații, Cristina Frolov le califică drept speculații și manipulări, lăsând să se înțeleagă că în spate ar sta interese ascunse.
„Din prima zi de la numirea în funcție, am lansat procesul de reformare și dezvoltare a ONVV ca o instituție modernă, transparentă și inclusivă, pentru că anterior doar câteva companii beneficiau și chiar profitau de sprijin. Mai mult, am inițiat câteva anchete și investigații interne în cadrul ONVV pentru că nivelul de favorizare a unora și limitarea altor producători a ajuns la nivelul ilegalităților. Aceste rapoarte le-am transmis organelor de urmărire penală. Regret că Ministerul a fost atras, manipulat orbește și folosit în acest atac asupra mea, încercând să atenteze la demnitatea și integritatea mea profesională. Eu înțeleg că unora le este frică de modernizare și transparență și că le era mai simplu să manipuleze instituția și Consiliul așa cum le era pe plac, dar acea perioadă s-a terminat. Voi contesta în instanță toate aceste decizii, pentru că nedreptatea are picioare scurte”, a declarat Frolov.
În paralel, reprezentanții altor circa 30 de companii vinicole au semnat o petiție adresată conducerii țării, în care se arată mulțumiți de rezultatele obţinute de ONVV în perioada cât instituția a fost condusă de Cristina Frolov.
Istoricul ONVV
Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă. A fost instituită în septembrie 2013, după modelul unor instituții similare în domeniul vitivinicol din principalele țări producătoare de vin ale lumii. ONVV activează pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și funcționează ca un parteneriat public-privat.
De-a lungul timpului, mulți specialiști, experți în domeniu, dar și producători au afirmat că constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv făcut de sectorul public și privat în implementarea schimbărilor în cadrul legislativ și normativ al sectorului vitivinicol și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), care contribuie esențial la recunoașterea și promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotarele țării.
Astfel, dacă anterior exista Agenţia Agroindustrială „Moldova-Vin”, care era o autoritate publică finanţată exclusiv din bugetul de stat şi care îşi asuma atât funcţii de elaborare şi de implementare de politici, cât şi de control, atunci prin crearea ONVV, paradigma instituţională din acest sector s-a schimbat radical.Funcţia de elaborare a politicilor naţionale din industria vitivinicolă a fost încredinţată Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, dreptul de control şi sancţiune a fost atribuit inspectoratelor de stat, iar ONVV şi-a asumat responsabilităţile de implementare eficientă a acestor politici, coordonare a activităților de promovare națională, de producere a vinurilor cu indicaţie geografică, de analize de piață, transfer de cunoștințe și experiențe, precum şi de asistență tehnică sectorului.
Oficiul Național al Viei și Vinului este gestionat și finanțat în comun de către stat și sectorul privat, prin Fondul Viei și Vinului. Potrivit statutului, contribuția din bugetul de stat trebuie să fie egală cu plățile obligatorii care sunt făcute de sectorul privat.
Potrivit mold-street.com, în toată perioada de existență a Fondului, niciodată statul nu a achitat integral contribuţiile la Fond, iar în ultimii doi ani nu ar fi transferat niciun leu. Pentru acest an, bugetul ONVV a fost stabilit în sumă de circa 46 milioane de lei, dar Consiliul de coordonare a ONVV a aprobat alocarea doar a 10 milioane lei. Asta se explică prin faptul că din cauza pandemiei o mare parte din planurile de participare la expoziţii internaţionale și campaniile de promovare au fost sistate. Aceeaşi situaţie a fost şi în 2020, când din volumul iniţial de cheltuieli de circa 54 de milioane lei, au fost folosite doar 18,5 milioane lei.
Încercarea eșuată de transformare a ONVV
În 2018, când la guvernare se afla Partidul Democrat, condus pe atunci de Vlad Plahotniuc, Parlamentul a avut o tentativă de substituire a Oficiului Național al Viei și Vinului cu Autoritatea responsabilă de implementare politicilor în acest domeniu. Activitatea instituției urma să fie finanțată doar de la bugetul de stat, iar angajații să dobândească statut de funcționari publici.
Consiliul de Coordonare al ONVV a menționa atunci că modificările au fost adoptate fără consultarea și informarea sectorului vitivinicol și a administrației publice de ramură. Instituția a solicitat autorităților să mențină modelul de gestionare care permite implicarea sectorului privat în procesul decizional. Peste o săptămână, deputații s-au răzgândit și au renunțat la ideea de transformare a ONVV-ului într-o autoritate responsabilă de implementarea politicilor.
„S-au ridicat mai multe discuții și dezbateri și în mediul producătorilor vitivinicoli, și din partea Agenției de Dezvoltare a SUA, care a investit timp și bani pentru formarea acestui oficiu. Iată de ce am revenit la acest subiect. Revenim la vechea redacție a acestei legi și rămâne acest oficiu”, a declarat președintele de atunci al Parlamentului Andrian Candu.
Cum poate fi demis directorul ONVV
Potrivit legislației, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului este ales în funcţie pe bază de concurs de către o comisie de evaluare şi numit în funcţie prin ordinul ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru un termen de patru ani.
În ceea ce privește destituirea din funcție, legea spune că Consiliul de coordonare al ONVV poate aproba Hotărârea privind eliberarea din funcție a directorului cu voturile a 2/3 dintre membrii aleși.
Despre existența unei astfel de hotărâri nu se cunoaște deocamdată.