
Stare de alertă în Moldova în sectorul de gaze naturale. Spînu: „Păcura a început să fie folosită de azi”
Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova. Se întâmplă în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract.
・
„Acum a fost anunțată stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțăm asta pentru a fi pregătiți de orice sccenariu. Starea de alertă e pentru că instituțiile responsabile să poată întreprinde măsurile necesare. Starea de alertă a fost decisă în baza hotărârii de Guvern.
Am decis pentru perioada imediată următoarele:
Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru a evita impactul creșterii prețurilor. Vom găși fonduri necesare pentru a proteja moldovenii de șocul creșterii prețurilor.
A fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din rezervele care sunt ca să reducem volumul de gaz de la Termoelectrica. Păcura a început să fie folosită chiar de azi.
Mandatăm Energocom să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară noastră pentru octombrie și următoarele luni”, a declarat Spînu.
Potrivit lui Spînu, rezervele de păcură ne-ar ajunge pentru o lună.
AGORA amintește că după deplsarea sa la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate.” Oficialul a menționat că nu s-a întâlnit direct cu directorul „Gazprom”, Alexei Miller, din „motive obiective” și că nu are un răspuns concret în privința livrărilor de gaze de mai departe. Totuși, Spînu a ținut să sublinieze că Moldova nu va rămâne fără energie, pentru că autoritățile iau deja în calcul și rezerva de stat a țării pentru a încălzi la iarnă cetățenii.
Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit să negocieze extinderea acestuia, astfel încât s-a ajuns la soluția să fie prelungit pentru o lună și să se continue negocierile. În luna octombrie Republica Moldova achită 790 de dolari pentru mia de metri cubi, un preț de câteva ori mai mare decât la începutul anului, care a crescut în contextul majorării costului gazului pe piețe internaționale.