Regim special de procurare a gazului, consum rațional și colectare rapidă a plăților! Ce se schimbă în țară odată cu instituirea stării de urgență

Regim special de procurare a gazului, consum rațional și colectare rapidă a plăților! Ce se schimbă în țară odată cu instituirea stării de urgență

De azi în 30 de zile în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență. Decizia vine ca urmare a situației critice în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. Ce înseamnă de fapt acest lucru și ce se schimbă la modul practic în această perioadă, explicăm în continuare. 

În istoria independenței Repblicii Moldova, aceasta este a treia oară când autoritățile decid istituirea stării de urgență. Prima stare de urgență a fost declarată pe timpul Guvernului Chicu, în contextul pandemiei COVID-19. A doua, din același motiv, în martie 2021, când în fruntea Executivului se afla prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.   

Ce este starea de urgență?

În Republica Moldova funcționează Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război. Potrivit documentului, starea de urgență e un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie temporar în unele localităţi sau pe întreg teritoriul țării.

În ce cazuri se impune starea de urgență?

1. Dacă există calamități naturale iminente sau pericole cu caracter tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora.

2. Dacă există un pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate.

Ce a impus în toamna anului 2021 starea de urgență?

Decizia Guvernului Gavriliță de a institui stare de urgență pe întreg teritoriul țării vine ca urmare a situației critice din domeniul energetic. „Insuficiența gazelor naturale afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor”, se arată în Hotărârea Executivului de la Chișinău.

Cine convoacă starea de urgență

Decretarea stării de urgență în țară intră în competența Parlamentului, la inițiativa Guvernului sau a președintelui țării. Comisia pentru Situații de Urgență prezintă Guvernului un raport în care se cere decretarea stării de urgență. În scurt timp, Executivul ia decizia și o trimite Parlamentului, pentru vot. 

Exact acest lucru s-a întâmplat vineri. De la primele ore ale dimineții, șefa Cabinetului de miniștri a anunțat agenda zilei - Convocarea de urgență a Comisiei pentru Situații Excepționale, audierea raportului pe sector, ședința Guvernului și solicitare către Parlament pentru aprobarea instituirii stării de urgență. 

Durata stării de urgenţă

Legea spune că starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăşi 60 de zile, adică aproximativ două luni. În funcţie de evoluţia situaţiei, șeful statului sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia.

Solicitarea Guvernului Gavrilița a fost ca acum starea de urgență să se instituie pentru 30 de zile, perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021. 

Ce se întâmplă pe perioada stării de urgență?

Legea spune că pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:

a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;

b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat;

g) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

i) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

Potrivit legii, cetăţenii Republicii Moldova, cetăţenii străini şi apatrizii sunt obligaţi să respecte prevederile prezentei legi şi ale altor acte normative care reglementează regimul stării de urgenţă.

Ce prevede acum starea de urgență?

Chiar înainte de aprobarea de către Guvern a Hotărârii privind instituirea stării de urgență, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a ținut să precizeze decizia se va răsfrânge doar asupra sectorului energetic și a procesului de aprovizionare a țării cu gaze. 

Decizia de astăzi prevede că pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1. instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2. alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3. adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4. dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5. adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6. coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7. instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8. efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență. 

Cât gaz avem acum în țară

Potrivit datelor prezentate e Guvern, în luna octombrie, Republica Moldova a înregistrat un deficit de peste 16 milioane de metri cubi de gaz, necesarul estimat la cca 80 - 90 de milioane de metri cubi fiind acoperit în mărime de doar 67%.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.