Câți bani ar urma să scoată din buzunar cetățenii în urma majorării prețului la gaz? Estimările experților

Câți bani ar urma să scoată din buzunar cetățenii în urma majorării prețului la gaz? Estimările experților

Tariful la gaz pentru consumatorii finali ar putea ajunge chiar și la zece lei pentru un metru cub de gaz. Asta după ce în urma negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom, pentru luna noiembrie a fost stabilit un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cubi. De această părere sunt unii experți în energetică.

„Având în vedere că tariful actual este calculat reieșind din prețul de achiziție de 150 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, iar prețul anunțat de ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a fost de 450 de dolari, noi vom avea o creștere a componentei de achiziție a gazelor de minimum trei ori. Asta înseamnă că tariful ar putea ajunge la zece lei și ceva”, a declarat pentru AGORA expertul Victor Parlicov.

Și expertul Adrian Lupușor este de părere că: „chiar dacă formula negociată cu Gazprom este una avantajoasa pentru R. Moldova, tarifele nu au cum să nu crească, având în vedere devierile negative acumulate de Moldovagaz și evoluțiile la bursele internaționale de gaze și produse petroliere”.

Publicitate

De cealaltă parte, ministrul Andrei Spînu spune că sunt două motive pentru care tarifele la gaze vor fi majorate. „Pe de o parte, am început să cumpărăm gaz la un preț mai mare, pe de altă parte, prețul ar putea să se majoreze din motiv că și cursul valutar a crescut”, a declarat ministrul.

Despre o inevitabilă majorare a tarifului la gaz au vorbit anterior atât de prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului Igor Grosu, cât și de președinta Maia Sandu.

„Este clar că va crește prețul de import și tarifele finale. Guvernul pregătește un mecanism de compensare pentru anumite pături social-vulnerabile”, a declarat prim-ministra.

„Este clar că tarifele vor crește, n-au cum să nu crească, în toată Europa au crescut. Evident, statul trebuie să intervină și să ajute oamenii. Imediat cum vom avea prețul de achiziție, negociat și stabilit, vom putea calcula pentru cine și cu cât vom compensa facturile. Dar avem nevoie de cifra de achiziție”, a subliniat anterior speakerul Legislativului.

„Înțelegem că este vorba de un preț mai mare, care sugerează că guvernarea sau instituțiile de reglementare vor trebui să ridice tarifele pentru gazul natural, însă această creștere nu va fi atât de mare cum ar fi fost la prețurile de piață”, a spus șefa statului după ce autoritățile de la Chișinău au încheiat contractul cu Gazprom.

Compensații pentru consumatori

Cu toate acestea, autoritățile promit că vor venit în cel mai scurt timp cu o fomulă de subvenționare a majorărilor de tarif. Astăzi, în cadrul conferinței de presă ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a subliniat că vor fi identificate soluții inclusiv pentru amortizarea diferenței de preț la gazul achiziționat în luna octombrie. Formula de mai departe, urmând a fi identificată ulterior.

„Ar fi bine să fie instituit un mecanism de compensare pe o perioadă mai lungă. Este vorba despre sume de bani suplimentare, pe lângă cele anunțate de ministrul Andrei Spînu”, a punctat în cotext expertul Victor Parlicov.

Menționăm că Ministerul Finanțelor propune majorarea fondului de intervenție a Guvernului cu 400 de milioane de lei pentru a asigura suport financiar consumatorilor, în legătură cu eventuala majorare a tarifelor la resursele energetice. Prevederile se regăsesc în proiectul privind modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2021, propus spre consultări publice.

Ce urmează?

Compania Moldovagaz urmează să se adreseze către ANRE cu o solicitare de ajustare a tarifului. Ministrul Infrastructurii spune că cel mai probabil tariful va intra în vigoare începând cu 1 decembrie. Pentru perioada octombrie - noiembrie, Guvernul promite să vină cu un pachet care să acopere diferența de preț ce nu se va regăsi în facturile cetățenilor. Deciziile cu privire la asigurarea compensațiilor urmează a fi luate de către Comisia pentru Situații Excepționale.

„Partea moldovenească, în cadrul Comiei pentru Situații Excepționale va asigura luarea deciziilor pentru oferirea unor resurse suplimentare pentru achitarea de pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului a cheltuielilor legate de livrarea gazelor naturale în octombrie și noiembrie 2021”, a subliniat Spînu.

Precizăm că prețul la gaze pentru luna octombrie cumpărat de Moldovagaz de la Gazprom a fost de puțin peste 790 de dolari, iar tariful a rămas neschimbat - 4,2 lei pentru consumatorii finali.

Contractul între Moldovagaz și Gazproma fost semnat pentru o perioadă de cinci ani.

În prezent, la bursele internaționale, prețul la gaze pentru mia de metri cubi ajunge la aproximativ 1.089 de dolari. Pentru luna decembrie este prognozat un preț de 798 de dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal