O companie internațională va verifica datoriile de la MoldovaGaz. Spînu: „Vorbim de datorii încă din anul 1994”

O companie internațională va verifica datoriile de la MoldovaGaz. Spînu: „Vorbim de datorii încă din anul 1994”

O companie internațională ar urma să facă un audit al datoriilor acumulate de MoldovaGaz pe parcursul ultimilor ani. Viceprim-ministrul Andrei Spînu spune că Agenția Proprietății Publice împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale  vor apela la o firmă străină care să facă lumină în privința acestui subiect.

„Vom iniția o procedură de achiziție publică a unei companii internaționale care să vină să facă acest audit și să prezinte raportul. Raportul va fi audiat în cadrul Consiliului de observatori Moldovagaz pentru a fi aprobat. Acesta va fi punctul de pornire în reglementarea datoriei care s-a acumulat pe parcursul timpului. Dacă Moldovagaz nu va pune la dispoziție toate documentele, nu vom avea această reglementare a datoriei până când nu avem claritate. Cetățenii trebuie să înțeleagă că vorbim de datorii încă din anul 1994. Din 1994 s-au format datorii ale Moldovagaz către Gazprom. O parte din aceste datorii nu pot fi contestate. În discuțiile pe care le-am avut în ultima lună, s-au speculat diferite cifre: 720 de milioane, 714 milioane, 450 de milioane, 800 de milioane. Vorbim doar de partea dreaptă a Nistrului. Datoria invocată de Gzprom este 720 de milioane care a fost formată din datorii la gaze și anumite penalități care s-au strâns pe parcursul timpului”, a declarat Spînu la emisiunea InPROfunzime de la PROTV.

Spînu a explicat, în cadrul aceleeași intervenții televizate, că prețul livrat regiunii transnistrene e același ca și cel livrat malului drept al Nistrului, contracul fiind valabil pentru întreg teritoriul Republicii Moldova.

Publicitate

TE-AR PUTEA INTERESA: Tabloul gazelor în Republica Moldova: Consumatorii casnici și-au crescut simțitor cantitățile utilizate în ultimii ani

Amintim că, vineri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova.

Ultima rundă de negoceiri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-au încheiat cu semnarea unui acord dintre cele două părți pe un termen de cinci ani. Autoritățile dau asigurări că în noul contract s-a utilizat formula de preț propusă de partea moldovenească.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal