Nepăsare în sistemul de sănătate? Doar o treime din spitalele COVID dispun de instalații de semnalizare a incendiilor, iar Ministerul tace (DOC)

Nepăsare în sistemul de sănătate? Doar o treime din spitalele COVID dispun de instalații de semnalizare a incendiilor, iar Ministerul tace (DOC)

La aproape o lună de la incendiul care s-a produs la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, soldat cu șapte decedați, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) din Republica Moldova a dispus un control cu privire la respectarea măsurilor antiincendiare în 71 de instituții medicale cu profil COVID-19 din țară. În 2020, în urma unui control similar inițiat după tragicului incendiu de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, soldat cu zece decedați, s-a dovedit că din cele 71 de edificii cu secții de terapie intensivă dotate cu aparate de oxigen, doar 25 dispun și de instalații automate împotriva incendiilor. Celelalte 46 s-au dovedit a fi neconforme. Reprezentanții Agenției au declarat că nu ne pot oferi lista acestora. Astăzi, responsabilii de la AST spun că primele controale din acest an arată că în unele instituții așa și nu au fost remediate abaterile înregistrate, principalul motiv oinvocat fiind lipsa banilor. Deocamdată AST nu poate spune cu exactitate în câte din cele 46 de edificii, până în prezent, au fost înlăturate neconformitățile și în câte nu. 

„În urma incendiului de la Piatra Neamț, din 2020, au fost verificate 71 de instituții medicale cu profil COVID. În urma acestor controale s-au făcut note informative, care au fost transmise în adresa Ministerului Sănătății și administrațiilor publice locale. După cazul recent s-a reluat controlul respectiv și iarăși punem accent pe secțiile COVID-19 unde sunt instalații de oxigen”, a declarat pentru AGORA șeful Direcției de supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor și protecției civile a AST, Sergiu Chircu. 

Într-un răspuns al AST oferit pentru AGORA se precizează că în urma controalelor efectuate în 2020, printre principalele neconformități depistate la instituțiile medicale au fost lipsa instalațiilor autonome de semnalizare a incendiilor și faptul că nu se efectueză testarea rezistenței izolației rețelelor electrice.

Publicitate
...

Cu toate acestea, în urma controalelor din 2020, niciunul dintre șefii celor 46 de edificii nu a fost amendat. Asta pentru că, după efectuarea verificărilor, la prima etapă a fost anunță instituția medicală despre neregulile constatate. Ulterior s-a oferit prescripția și termenul de înlăturare a neconformităților. 

Însă, deocamdată, nu se cunoaște la câte din cele 46 de instituții fără instalații antiincendiare au fost înlăturate neconformitățile. Asta pentru că, deși erau obligați, șefii instituțiilor medicale nu au informat AST dacă s-au conformat și au montat instalațiile, dar și pentru că AST face controale repetate la un an de la emiterea prescripțiilor. Astfel, despre situația la cele 46 de edificii vom afla doar după controlul repetat inițiat de AST. 

„În urma ultimului control tot nu vedem anumite schimbări în ceea ce privește sistemul automat de semnalizare a incendiului. Nu cred că din toamna 2020 au fost instalate sisteme antiincendiare la vreuna din cele 46 de instituții. Instalarea sistemului este un proces complex care prevede documentație de proiect și finanțare suplimentară. La finele controlului, va fi emisă o notă informativă la adresa Ministerului Sănătății și administrațiilor publice locale. Ulterior, va fi întrunită o ședință unde se vor analiza problemele existente și se vor examina propunerile pentru înlăturarea acestora. Soluția nu este aplicarea amenzii, dar înlăturarea problemei”, a precizat șeful direcției. 

Potrivit legislației, în cazul în care în instituțiile medicale ce nu dispun de sisteme antiincendiare se produce un incendiu soldat cu victime, iar responsabilii din cadrul acestora au recepționat prescripții de la AST și au primit un termen pentru înlăturarea neconformităților însă nu le-au lichidat, conducerea este pasibilă de a fi cercetată contravențional sau penal.

Autoevaluare incendiară fără de sfârșit

După incendiul devastator din secția de anestezie terapie intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț din România, Ministerul Sănătății de la Chișinău a mai dispus ca toate instituțiile medico-sanitare publice să fie autoevaluate suplimentar cu privire la respectarea tuturor măsurilor de protecție antiincendiare.

Atunci, specialiștii din domeniul securității muncii și antiincendiare din instituțiile medicale de stat au efectuat mai multe verificări de ordin intern pentru a depista care sunt lacunele. 

„Specialistul a fost responsabil să identifice unde nu se respectă regulile, să depisteze problemele și să întreprindă măsuri pentru a elucida neconformitățile în baza normativului Ministerului Infrastructurii. Ulterior, nota informativă trebuia prezentată conducerii Ministerului Sănătății, responsabil de ilucidarea problemelor”, a declarat Sergiu Chircu. 

Potrivit responsabilului, chiar și la un an distanță de la emiterea ordinului, deocamdată nu se cunoaște dacă autoevaluarea a fost finalizată, câte instituții activează în baza regulamentului și câte nu. Redacția AGORA a expediat o solicitare în adresa Ministerului Sănătății pentru a afla mai multe detalii la acest subiect, dar deocamdată nu am primit vreun răspuns. Vom reveni cu actualizări în cazul în care îl vom recepționa.

Până în 2017, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deținea informații despre respectarea măsurilor antiincendiare la toate obiectivele Ministerului Sănătății. 

„Atribuțiile agenției nu prevăd că instituția trebuie să dispună de astfel de informații. Aceste date trebuie să fie deținute de către organul ierarhic superior - Ministerul Sănătății, care la necesitate urmează să ni le ofere”, a mai declarat șeful Direcției de supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor și protecției civile.

Ce indică normativele și datele statistice? 

Potrivit normativului în construcții „Instalații de semnalizare și avertizare de incendiu” emis de Ministerul Economiei și Infrastructurii în 2018, detectoarele de gaz și de fum se montează în toate spitalele, iar instalațiile de semnalizare și stingere a incendiului se montează:

- în clădirile spitalelor ce dispun de blocuri cu saloane pentru copiii sub șapte ani, amplasate pe etaje;

- în centrele medicilor de familie și ambulatorii;

- în blocurile de dormit ale instituțiilor de îngrijire a sănătății;

Instalațiile automate de semnalizare a incendiilor funcționează și sunt deservite tehnic de întreprinderile specializate ce dispun de specialiști atestați.

Declaraţia privind starea de apărare împotriva incendiilor se completează de către conducerea instituțiilor pentru o perioadă de un an calendaristic şi se transmite către organele supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor, având aplicată ştampila şi semnătura conducătorului.

Potrivit datelor statistice, în 2020, în Republica Moldova, activau 85 de spitale și 1.062 de instituții medico-sanitare care acordă asistență medicală primară și specializată. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal