„CA nu-și îndeplinește misiunea de garant a interes public în domeniul de audiovizual. Unde sunt argumentele consiliului atunci când acordă licență pe bandă rulantă. Ce acțiuni a întreprins consiliul pentru a evalua situația pe piața audiovizualului”, a întrebat deputat PAS Maria Gonța.
Drept replică, președinta CA, Ala Ursu-Antoci, a spus că: „multe lucruri pe care ni le solicitați nu sunt în componența CA și nu-mi cereți să încalc legislația că nu o voi face”.
Parlamentarul Adrian Băluțel a acuzat că postul public de televiziune a fost în subordinea CA, deseori era porta voce a unui singur partid și a întrebat ce a întreprins CA pentru a contracara acest fapt.
Ulterior, președinta CA a declarat că postul public de televiziune niciodată nu a fost în subordinea Consiliului, care nu se implică în politica editorială.
În cadrul ședinței a intervenit și membra CA Larisa Manole. „Să mă învinuiți pe mine de obediență politică este un sacrilegiu. Când mulți dintre dumneavoastră umblați la școală, eu cu mulți colegi de la televiziunea publică luptam pentru libertatea de exprimare, ca să-mi spuneți acum că nu sunt profesionistă. Îmi pare rău”, a spus în lacrimi Manole.
Ulterior, cu un comentariu a venit președintele Parlamentului. „Să terminăm discuțiile lacrimogene și să revenim la subiect”, a spus Igor Grosu.
Deputatul PAS Dan Perciun a acuzat membrii CA că au numit-o pe președintă pe criterii politice. Drept replică, ultima a spus: „Nu atacați membrii, dar atacați-mă pe mine”.
Președinta Comisiei mass-media a Parlamentului, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a spus că, în urma examinării raportului, s-a constatat că CA a luat decizii inechitabile în urma mai multor sesizări și a dispus monitorizări mai multiple la unele posturi de televiziune și mai puține la altele, fără a aduce explicații.
„Subiectul privind protejarea minorilor a fost ignorat. Consiliul a întreprins acțiuni pentru a informa corect populația și a menține pluralismul de opinie”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.
La data de 4 noiembrie curent, Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Acesta prevede că membrii CA pot fi demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.
O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a CA.
Potrivit autorilor, obiectivul primordial al acestei proiect de lege este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania ”Teleradio-Moldova”.
Membrii CA au lansat mai multe critici dure în adresa majorității parlamentare, susținând că prin aceste noi modificări se încearcă, de fapt, instaurarea unei „cenzuri politice” și „închiderea unor televiziuni”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.