Slusari spune că Damir l-a ajutat pe Musteață la procurarea unui apartament. Reacția magistratului

Slusari spune că Damir l-a ajutat pe Musteață la procurarea unui apartament. Reacția magistratului

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, declară că finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, aflat în arest în dosarul Direcției nr. 5, Dorin Damir, l-a fi ajutat pe președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desemnat de Parlament judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Dorel Musteață, la procurarea unui apartament în 2017. 

Alexandru Slusari a scris pe pagina sa de Facebook că a intrat în posesia unei note informative, în care se arată despre contribuția de 13.590 de Euro a lui Dorin Damir la procurarea apartamentului pentru fidelizarea judecătorului Dorel Musteață. Fostul vicepreședinte al Parlamentului declară că nota informativă i-a fost transmisă de către serviciile speciale în adresa țării.

AGORA a solicitat o reacție de la Dorel Musteață. Cel din urmă a respins orice acuzații, spunând că, în cazul în care Alexandru Slusari deține probe concludente, atunci să se adreseze la organele competente pentru verificare și „să nu facă justiție pe Facebook”.

Publicitate

„Eu resping orice acuzație adusă de către domnul Alexandru Slusari. Eu am chitanțele originale de achitare a apartamentului. O să vin cu o reacție publică și voi prezenta bonurile de plată”, a declarat Dorel Musteață.

Menționăm că Alexandru Slusari a criticat recenta numire a lui Dorel Musteață în funcția de judecător al CSJ. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a făcut referire la averea magistratului, sugerând că proaspătul judecător al CSJ ar avea în proprietate un apartament obținut prin donație, iar în 2017 și-ar mai fi cumpărat alte două apartamente cu puțin peste 40 de mii de euro.

Și aceste informații au fost respinse de Dorel Musteață. „Este vorba doar de un singur apartament și nu două apartamente”, a spus magistratul pentru AGORA.

Totodată, fostul vicepreședinte al Parlamentului a dat de înțeles ca hotărârea de numire a lui Dorel Musteață ar trebui abrogată. În replică, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că guvernarea va continua lupta cu sistemul corupt, menționând că criticile ar trebuie să fie „reale, nu inventate”.

Dorel Musteaţă este în funcția de judecător din anul 2005. Atunci Musteață și-a început activitatea la Judecătoria Anenii-Noi. Șase ani mai târziu, în 2011, a preluat conducerea Judecătoriei pentru un mandat de patru ani, la care renunță în 2014.

În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii propune numirea prin transfer, a lui Musteață, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, începând cu anul 2017, iar la sfârșit de an, plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus detașarea lui de la Judecătoria Chișinău și atribuirea mandatului de membru al CSM, începând cu 7 octombrie 2018, pe o durată de patru ani.

În februarie 2019, Musteață este desemnat în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției. Iar un an mai târziu, în 2020, Musteață a fost vizat într-o investigație declanșată de ANI, care a stabilit că acesta ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților, el activând simultan în funcția de membru al Consiliului Superior al Justiției și în funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției. În replică, Musteață a respins constatările ANI și a cerut să fie verificate acțiunile inspectorului de integritate și ale șefei ANI.

De altfel, în iunie 2020, judecătorul a depus cerere de renunțare la mandatul de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției

Din iunie 2021, Musteață exercită funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Numirea a avut loc ca urmare a hotărârii anterioare a Curții Constituționale, care a anulat patru mandate de membri ai CSM.

Inițiativa de a-l propune pe Musteață în calitatea de judecător al Curții Supreme de Justiţie a divizat opiniile publice. Spre exemplu, fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, consideră că, promovarea unui membru CSM la Curtea Supremă de Justiție nu este permisă de Legea cu privire la CSM, care prevede expres la art. 20 alin. 3/2 că participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanță judecătorească de același nivel al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat. Opinia a fost susținută și de fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plângău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal