
Protest în fața Guvernului: Transportatorii sunt nemulțumiți de politica tarifară aplicată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
Mai mulți transportatori auto s-au adunat la protest în fața Guvernului. Aceștia au venit să-și manifeste nemulțumirea pentru faptul că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) nu le-ar îndeplini solicitările.
・
Transportatorii se arată nemulțumiți de politica tarifară aplicată de minister la serviciile de transport rutier și de pretinsa protejare a schemelor de corupție din domeniu. Aceștia cer să fie majorate costurile biletelor de călătorie pentru pasageri.
Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), în Piața Marii Adunări Naționale, ar urma să se adune circa 100 de persoane.
În jurul orei 11:00, în fața Guvernului, erau parcate, în lanț, mai multe microbuze care circulă pe rutele naționale. La fața locului, sunt mai mulți operatori de transport public și șoferi. Deși unitățile de transport sunt parcate în număr mare în PMAN, organizatorii protestului dau asigurări că rutele naționale sunt asigurate cu suficiente microbuze așa încât se asigură transportarea călătorilor conform graficului existent.


„Mulți din cei de aici câteva luni în urmă ne-am bucurat că va fi o schimbare, că vin noi instrumente și oameni. Cu regret, în domeniul transportului de pasageri ce a fost aceea și avem. Iar pe alocuri lucrurile sunt și mai înrăutățite. Ca ramura să poată funcționa e nevoie de dublarea tarifelor. Dar am zis mai devreme că sunt mai mulți factori care influențează creșterea tarifelor. Este transport ilegal, corupție la ANTA și trebuie schimbate lucrurile”, spune un protestatar.
Precizăm că, în prezent, tariful pentru transportul călătorilor este de 60 de bani/km. Prin urmare, dublarea acestuia ar însemna 1,2 lei/km.
„În pandemie, au plecat de la noi 19 șoferi. 1/3 sunt pensionari. Nu avem niciun tânăr sub 30 de ani. Cine vine la practică, nimeni nu se reține. A scăzut și numărul de călători. De la autobuze pline, am ajuns la nici jumătate de microbuz cu pasageri. S-a scumpit și combustibilul. E o problemă stringentă și trebuie să vedem ce facem mâine. Noi nu vrem să ridicăm prețul la bilete, dar să vrem și noi niște facilități, ca să rezistăm”, spune un administrator, Veaceslav Răilean.


Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu o reacție la solicitările transportatorilor. „Îmi pare rău că au decis să nu aibă un pic de răbdare ca să prezentăm toate calculele. Mie îmi pare rău că șantajează oamenii cu stoparea transportului. Noi suntem în discuție și cu secretarul de stat și cu echipa de comunicare. Cel mai probabil, pe parcursul săptămânii, vom ieși într-o conferință de presă și vom da toate detaliile și toate solicitările pe care le fac”, a declarat vicepremierul.
Vezi mai multe detalii aici: Reacția lui Spînu la solicitările transportatorilor de a majora prețul călătoriilor
Amintim că transportatorii au amenințat cu proteste, acuzând Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de faptul că nu s-a ajuns la un nou acord privind noile tarife pentru serviciile de autogară și serviciile de transport rutier, deși au avut loc mai multe ședințe de lucru cu autoritățile din domeniu. În rezultat, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că solicitările transportatorilor de a majora prețul călătoriilor nu sunt justificate.