În anul 2020, 6,7% din populația R. Moldova o constituiau persoanele cu dizabilități (INFOGRAFIC)

În anul 2020, 6,7% din populația R. Moldova o constituiau persoanele cu dizabilități (INFOGRAFIC)

Peste 6,7% din populația Republicii Moldova cu reședință obișnuită o constituie persoanele cu dizabilități, arată datele pentru anul 2020, oferite de Biroului Național de Statistică. Majoritatea persoanelor cu dizabilități locuiesc în mediul rural și aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate severă.

În anul 2019, numărul estimat al persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova a fost de circa 174,5 mii de persoane, inclusiv 10.400 de copii.

Persoanele cu dizabilități au reprezentat 6,7% din populația totală a țării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilități au constituit aproape 2% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică.

Publicitate
...

 Majoritatea persoanelor cu dizabilități primesc pensie de dizabilitate

În structura persoanelor cu dizabilități aflate la evidența organelor de asigurări sociale, pensionarii de dizabilitate au reprezentat 70%, iar beneficiarii de alocații - circa 30%. 

La 1 ianuarie 2021, numărul beneficiarilor de pensii de dizabilitate era de peste 122 de mii de persoane. Dintre aceștia, în jur de 900 de persoane cu dizabilități erau angajați ai organelor de forță, iar beneficiari de alocații sociale de stat erau peste 52,3 de mii de persoane, care nu au întrunit condițiile necesare pentru obținerea pensiei.

Dizabilitatea survine cel mai des după vârsta de 55 de ani 

Din numărul total al pensionarilor cu dizabilități, conform datelor din 2020, predomină persoanele care au vârsta de 55-64 de ani – 44,5% și 30-54 de ani – 30%. Diferențe majore între bărbați și femei s-au înregistrat în grupul de vârstă 55-64 de ani, cu 11,1 puncte procentuale mai mulți bărbați decât femei. 

Servicii sociale

În anul 2020, în țară au activat 62 de cantine de ajutor social (42 în mediul rural și 20 în mediul urban), înființate de autoritățile administrației publice locale, care au deservit 23,4 mii de persoane, inclusiv 6,4 mii persoane cu dizabilități (27,2%). Femeile au constituit 57,4% în rândul persoanelor cu dizabilități beneficiare de acest serviciu.

Beneficiari de servicii în centrele care acordă servicii specializate au fost 1,8 mii de persoane adulte cu dizabilități. De serviciile sociale acordate în centrele cu specializare înaltă au beneficiat 2,1 mii  de persoane adulte cu dizabilități.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată anual în R. Moldova, la 3 decembrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal