
De notat că, după apariția materialului, grupul despre care a relatat AGORA a dispărut de pe Telegram. Pe această platformă continuă însă să existe alte grupuri care anunță despre vânzarea banilor falși, unul dintre care numără peste 8.000 de urmăritori.
Potrivit IGP, în 2021 au fost înregistrate cinci cazuri de punere în circulație a banilor falși.
Un alt fenomen constatat în materialul exclusiv este existența așa-ziselor buticuri online care se ocupă de traficul de droguri.
Potrivit informațiilor obținute, în 2021, Direcția Investigații Infracțiuni Informatice a INI a intentat 124 de cauze penale pentru trafic ilicit de droguri în mediul online. 397 de percheziții au fost efectuate, 154 de persoane fiind reținute.
„Referitor la tendințe și modul de operare noi, în ultima perioadă, în Republica Moldova se atestă schimbarea metodei de comercializare a drogurilor și a plăților pentru drogurile procurate. Circuitul ilegal al acestora și plata pentru ele au loc în mediul online, în special prin intermediul așa-ziselor magazine online, care sunt, de fapt, grupe/chat-uri de comunicare în cadrul unor aplicații electronice. Majoritatea acestor magazine (90%) activează prin crearea grupurilor pe aplicația Telegram” se spune în răspunsul la solicitarea AGORA.
Totodată, potrivit IGP, pe parcursul anului au fost documentate și destructurate 16 așa-zise magazine online de pe Telegram, care vindeau droguri. Alte 110 chat-uri de acest gen acționează și în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, fiind, potrivit poliției, gestionate de persoane aflate în afara țării.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.