
RAPORT: 70 de sectoare de poliție au fost modernizate în perioada 2018-2020, cu 20 mai puține decât se preconiza
Deși se preconiza modernizarea infrastructurii sediilor a 90 de sectoare de poliție din țară, până la finele anului 2020 (costul lucrărilor fiind estimate la 31.000 de euro), s-a reușit reparația capitală a doar 70 dintre ele. Acest rezultat reprezintă circa 40% din numărul total de sectoare de poliţie din țară, care, potrivit IGP, trebuie reparate. Constatările se conțin într-un raport realizat de Promo-LEX.
・
Între anii 2018-2020, 70 de sectoare de poliție din țară au fost modernizate, dintre care:
- 56 au fost finanțate din contul suportului bugetar pentru reforma Poliției
- patru în cadrul programelor de sprijin pentru reforma Poliției, implementate de PNUD și finanțate de ambasada SUA
- 10 finanțate în cadrul Programului Operațional Comun România - Republlica Moldova 2019-2020.

Așadar, potrivit calculelor Promo-LEX, obiectivele de modernizare au fost realizate în proporție de aproape 80 la sută.
Raportul emis de asociația Promo-LEX constată că mai este nevoie de modernizarea altor 104 sectoare de poliție, care deservesc circa 60% din populaţia ţării. Mai întâi însă, trebuie identificate surse de finanțare.
Aceste date se regăsesc în Raportul de monitorizare și evaluare a achizițiilor publice realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției în contextul implementării strategiei de dezvoltare a poliției 2016–2020.
În lunile august și septembrie, AGORA ți-a prezentat șase povești despre omenii legii de la noi din țară. Am vizitat șase raioane și am muncit alături de comisari și polițiști de sector, însoțindu-i peste tot unde mergeau - de la Comisariat până la Primărie, de la tomberonul furat peste noastre până la bătrânul ce a decedat subit.
Din aceste longreaduri, le poți afla poveștile de viață, dar și mai multe detalii despre cum s-a schimbat la față în ultimii ani poliția din Republica Moldova.