Viața din afara bulei: Anenii Noi - milioane dezgropate din nisip și drumuri proaste (VIDEO)

Viața din afara bulei: Anenii Noi - milioane dezgropate din nisip și drumuri proaste (VIDEO)

Cariere de piatră și nisip, ferme de păsări și de porci dar și potențial de dezvoltare a infrastructurii. Raionul Anenii-Noi, aflat la aproximativ 40 de km de capitală, este, potrivit Băncii de Date Statistice, unul dintre raioanele care a înregistrat în ultimii trei ani indicatori în creștere la mai multe capitole. Potrivit statisticilor teritoriale, acest raion reușește să mențină o linie ascendentă la capitolul locuri de muncă, comerț intern, salariați activi dar și activitatea agenților economici.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului, spune că o parte din merit o are norocul de a fi amplasați la o aruncătură de băț de Chișinău.

„Raionul Anenii-Noi a fost, cumva, favorizat întotdeauna pentru că este bine amplasat pe traseul Chișinău-Transnistria deja. Unește Chișinăul cu Benderul, cu Tiraspolul, fapt pentru care întotdeauna o serie de localități din raionul Anenii-Noi au gravitat în jurul forțelor urbane”.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului Anenii-Noi

Autor:

Agricultura - brățara de aur...

Deși este traversat de câteva zeci de râuri, râulețe și pâraie, în perioada caldă a anului o parte dintre acestea se usucă. Totodată, în limitele raionului se mai află 57 de obiecte acvatice artificiale cu suprafața totală de aproximativ 1.000 de hectare. Din suprafața totală a raionului terenurile arabile ocupă 55%, plantele multianuale – 10,4%, pășunile – 8,8%, vegetația forestieră – 13,7%, alte terenuri neproductive – 12,1%.

Zelinski spune că așa se explică faptul că la Anenii-Noi se află cele mai mari suprafețe irigate. Mai mult, amplasarea teritorială îi determină pe localnici să practice agricultura, pentru că le este comod să meargă cu legumele la Bender sau la Chișinău.

Apropo de agricultură, această ramură este cea mai activ dezvoltată în raionul Anenii-Noi, lucru confirmat și de cifrele înregistrate în ultimii ani.

...

Târâmul cărnii...

Totodată, raionul Anenii Noi este bine poziționat economic din punctul de vedere al producției de carne. Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, în acest raion există aproximativ 60 de companii care se ocupă cu producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne. Una dintre cele mai mari și mai cunoscute companii de creștere și producere a cărnii de pui dispune de sectoare de creştere a păsărilor în satele Floreni, Țânțăreni, Salcia, Hârbovăţ, suprafața totală a spaţiilor utilizate constituind peste 200.000 m². Anual, în halele companiei sunt crescuți aproximativ 20 de milioane de pui broiler, ceea ce asigură fabricarea a peste 100 de tone de produse din carne de pasăre pe zi.

Pe lângă cei mai mari producători de carne de pasăre din republică, în raionul nostru se află și cel mai mare complex de porcine. Este o investiție daneză în satul Roșcani, cu aproximativ 50-60 de mii de capete.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului Anenii-Noi

Autor:

...

De aici și banii – întreprinderile zootehnice și agricole sunt unii dintre cei mai mari contribuitori la buget, contribuția lor fiind de zeci de milioane de lei pe an.

Carierele de milioane...

Un impact economic considerabil asupra raionului Anenii-Noi îl are numărul mare de cariere de prundiș și nisip. Acest tip de business a fost de multe ori în centrul mai multor scandaluri, legate fie de lipsa de transparență în activitate, fie de daunele pe care le provoacă mediului. De exemplu, acum două luni, în centrul unui scandal a ajuns o carieră de nisip din apropierea satului Beriozchi, raionul Anenii Noi. Potrivit jurnal.md, agentul economic care extrăgea zăcămintele spunea că a solicitat Primăriei extinderea spațiului și schimbarea destinației din teren agricol în teren pentru explorări miniere.

Mai mult, în anul 2017 RISE Moldova realiza o investigație potrivit căreia mii de tone de nisip și prundiș ar fi fost extrase din cariere care, oficial, nu există. Beneficiarii ar fi oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei.

Autoritățile locale au și ele anumite rezerve față de acest tip de business.

Aspectul negativ al carierelor este mediul și drumurile. Pentru că da - se extrage mult, da – se vinde mult, da - se fac profituri, dar se distrug drumurile de acces către cariere, unele drumuri chiar regionale sunt într-o stare deplorabilă.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului Anenii-Noi

Autor:

Mai mult, vicepreședintele raionului spune că, întâmplător sau nu, această palmă de pământ este neglijată atunci când vine vorba de proiecte de infrastructură.

Toate căile de acces de ieșire din Chișinău, cu excepția căii de ieșire spre Anenii-Noi sunt reparate la un nivel destul de satisfăcător. Direcția Orhei, direcția Ungheni, direcția Hîncești, nu și direcția care nu duce nicăieri – adică direcția Transnistria. Noi, aici la Anenii-Noi, suntem cetățeni ai Republicii Moldova, suntem încă în Republica Moldova, respectiv am vrea ca și drumul de acces către Anenii-Noi să fie adus la o stare normală.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului Anenii-Noi

Autor:

Un alt indicator care pare a fi în creștere la Anenii-Noi este domeniul construcțiilor.

...

sursa: bns.md

Vicepreședintele raionului spune că a constatat cu uimire că la ieșirea din orașul Anenii-Noi a început să se înalțe complex locativ format din trei blocuri.

Cât despre migrație...

Populația raionului Anenii Noi numără aproximativ 77.000 de persoane, 8.100 dintre care reprezintă populația urbană și peste 70.000 - populația rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități. Naționalitatea de bază în raion o reprezintă moldovenii, care constituie 82,4% din totalul populației. Naționalitățile minoritare sunt ucrainenii, românii, și rușii care reprezintă câte 6%, 5,6%, și respectiv 4,5%.

Ne bucurăm că este plecare și spre Chișinău, nu doar din Republica Moldova, pentru că în mod normal se pleacă doar din Republica Moldova. La noi se mai pleacă și la Chișinău, iar grație acestei migrații cotidiene se asigură un transport interurban destul de dezvoltat.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului Anenii-Noi

Autor:

...

Pe lângă tendințe în creștere, președintele raionului recunoaște că Anenii-Noi încearcă să țină piept unor căderi libere a demografiei.

Se atestă o scădere radicală a numărului de tineri și de elevi. Urmărim evoluția contingentului de elevi an de an și o urmărim cu îngrijorare. Acum șase ani aveam în raion între 10 și 11 mii de elevi. Acum avem 7.000. În șase ani avem o scădere de 35%.

Octavian Zelinski, vicepreședintele raionului Anenii-Noi

Autor:

De menționat este și faptul că raionul Anenii-Noi este cel mai gazificat raion din republică, 97% dintre locuitori având acces la gazele naturale. Chiar și așa, oamenii din sate sunt nevoiți să revină la focul din vatră, în contextul în care facturile la gaz au crescut simțitor.

„Mă gândeam și eu să trag gaz în camera de alături, dar dacă s-a scumpit așa, s-a terminat tot”, a spus o femeie.

„Eu fac focul cu lemne. Am avut câte ceva de anul trecut și îmi ajung până pe luna ianuarie, iar mai departe... Nu știu ce o să fac, eu sunt pensionară. Gaz folosesc doar la plită, dar și pe acela cu greu îl plătesc”, a spus o altă femeie.

„Eu aș vrea și cu gaz, și cu lemne, dar să fie aceeași plată. Acum mergem ca țiganul, pe sărăcie. Faceți focul cu lemne Cu lemne. Acum ele sunt mai scumpe, dar eu am rezerve din anii trecuți. Până acum am făcut cu gaz, dar acum gazul s-a scumpit. La plită mai folosim când facem mâncare și pentru sistemul de încălzire”, a pus un bărbat.

Am încercat să vedem cum se văd lucrurile din raion din perspectiva localnicilor. Părerile au fost împărțite:

„Ar fi putut fi și mai bine. Se deschid magazine, încă unul s-a deschis. Dar unde-s întreprinzătorii? Toți tinerii pe care îi cunosc pleacă peste hotare, își lasă familiile sau le iau cu ei acolo. Oare asta e bine?”, a declarat o femeie.

O altă locuitoare a orașului Anenii-Noi a spus că „progresele se văd, iar imaginea orașului s-a schimbat”.

„Întotdeauna există loc de mai bine, dar în general lucrurile merg destul de bine. Permanent se deschid locații noi, se construiește. Raionul se schimbă la față”, a spus un bărbat.

Groapa de gunoi - argumentul și problema...

Raionul Anenii Noi mai este cunoscut și pentru groapa de gunoi de la Țînțăreni, care a devenit deja celebră în toată țara. Odată pentru că este singurul poligon autorizat de colectare a deșeurilor și încă odată pentru că fost implicată în tot felul de scandaluri. Dacă pentru locuitorii capitalei aceasta este o scăpare, atunci acum groapa de gunoi de la Țînțăreni ar putea deveni un lux pentru locuitorii orașului Anenii-Noi. Asta după ce la finalul anului trecut a fost semnat un document care permite accesul pe teritoriul gropii de gunoi doar a mașinilor autorizate de Consiliul local Țînțăreni. Vicepreședintele raionului Anenii-Noi, Octavian Zelenski, spune că îngrădirea accesului mașinilor care transportă deșeurile se poate transforma într-o criză, întrucât alte terenuri autorizate pentru depozitarea gunoiului nu există în acest raion.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.