Auditul a fost inițiat de Curtea de Conturi, după promulgarea Legii nr. 244 din 24 decembrie 2021. Aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”.
„Auditul este realizat în conformitate cu Programul de audit al CCRM pe anul 2022, în strictă concordanță cu Standardele internaționale ale organizației de profil INTOSAI”, precizează Curtea de Conturi.
Termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 30 noiembrie 2022.
AGORA amintește că la 24 decembrie a fost votat în lectură finală în Parlament proiectul de lege care presupune auditul public extern în domeniul gazelor naturale. Astfel, în baza acestei legi speciale, Curtea de Conturi este instituția împuternicită să desfășoare auditul.
A nu se confunda acest audit public extern cu auditul datoriei agreat în cadrul protocolul negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale. Auditul datoriei agreat în protocol va fi efectuat de către o companie internațională, contractată de Ministerul Finanțelor.
Acest audit public extern al Curții de Conturi va trebui să fie unul complex, care pe lângă analiza datoriilor invocate, ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care a fost au fost făcute cheltuielile și investiții, cum a fost administrat acest domeniu în ultimii ani, dacă au semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă etc.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.