Republica Moldova vs. Omicron | Măsurile anunțate de Ministra Sănătății

Republica Moldova vs. Omicron | Măsurile anunțate de Ministra Sănătății

Noi măsuri vor fi luate pentru a asigura gestionarea eficientă a valului cinci al pandemiei de COVID-19, care va fi dominat de varianta Omicron.  Printre acestea se numără majorarea numărului paturilor de spital, a celor din secțiile de terapie intensivă dar și actualizarea protocolului clinic național de tratament COVID-19.

Potrivit ministrei sănătății, Ala Nemerenco, marți, 11 ianuarie, a fost înregistrată pentru prima dată cifra de peste 1.000 de cazuri de COVID-19, ultima dată o asemenea cifră fiind inclusă în statistica zilei de 12 noiembrie.

„Varianta Omicron în R.Moldova este sporadică și nu a atins transmiterea comunitară, reprezentând circa 10% dar probabil în 2 - 3 săptămâni situația va fi alta. Am dispus revizuirea protocolului de tratament COVID-19”, a declarat Nemerenco, care estimează până la trei sau patru mii de cazuri pe zi, în următoare perioadă.

Ministra a declarat că sunt prevăzute trei scenarii, pentru fiecare cod în parte, urmând să fie extins numărul spitalelor implicate în tratament, să fie majorat numărul de paturi de spital obișnuite și a secțiilor de terapie intensivă. La capitolul asigurare cu medicamente, Nemerenco susține că au fost demarate achiziții pentru procurarea mai multor medicamente utilizate în tratarea COVID-19, unele preparate fiind deja livrate.

„În valul din toamnă, pe apogeu, erau activate în total 4.200 de paturi și am folosit maxim 3.900 de paturi în cele mai grele zile. Acum am pregătit un plan concret pentru trei scenarii care vor include spitalele, diferite departamente ale acestor spitale în dependență de cod. Actualmente, suntem încă în „cod galben”. Avem un scenariu de pregătire, avem un alt scenariu pentru „codul portocaliu” sau de „codul roșu”, dar va depinde foarte multe redeschiderea spitalelor de presiunea pe care pandemia o va exercita asupra sistemului spitalicesc”, a precizat oficialul.

Potrivit ministrei, la momentul de față sunt reactivate 1.235 de paturi, dintre care 215 sunt pentru terapia intensivă. În dimineața zilei de 12 ianuarie, erau ocupate 1.011 paturi, 142 de pacienți fiind la terapia intensivă.

Astfel, în stoc se află peste 1.400 de flacoane de Remdesevir și încă 3.500 de flacoane urmează a fi recepționate în curând.

„În jur de 300 pe lună, multe instituții au rezerve din valul trecut, o parte din ele le-au procurat prin achiziții de valoare mai mică, singuri”, a precizat Nemerenco.

Alte medicamente ar urma să fie oferite și pacienților de la domiciliu, în regim gratuit, urmând a fi asigurați 15.000 de beneficiari lunar.

În privința Centrului COVID-19, ministra a declarat că acesta este conservat iar blocul de tratament este închis, fiind activ doar locul de triere.

„Pentru moment activitatea Centrului COVID-19 este maximal conservată, se acordă servicii de triere, aseară centrul a fost vizitat de secretarii de stat care au identificat că se aflau acolo doar opt pacienți, dintre care unul extrem de grav, care a fost transportat la Spitalul Clinic Republicat, în secția de terapie intensivă. Am identificat paturi suficiente în spitalele republicane care ar putea prelua această sarcină”, a afirmat Nemerenco.

Amintim că, varianta Omicron a fost depistată în Moldova, acest lucru fiind anunțat marți, 11 ianuarie, de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.