
„Testele rapide au o mare marjă de eroare”. Persoanele cu simptome de COVID-19, îndemnate să facă test PCR
Testele rapide antigen pentru depistarea COVID-19 au o mare marjă de eroare, spune șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate (DGASS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca. Potrivit lui, pacienții care prezintă simptome de COVID-19 la internarea în spital ar trebui să fie supuși testării PCR, și nu testului rapid.
・
„Medicii din cadrul Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică și-au expus părerea că în cazul pacienților care prezintă simptome de COVID-19 să fie obligatoriu efectuat testul PCR, ci nu testele rapide. Cu regret, testele rapide dau o marjă mare de eroare „fals pozitive” sau „fals negative”. Acest lucru duce la o destabilizare a situației epidemiologice în toate spitalele.”, a declarat Boris Gîlca, șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate (DGASS) a Primăriei Chișinău.
Potrivit lui, testele rapide sunt recomandate pentru screening, când persoana nu prezintă simptome clinice. În cazul persoanelor care prezintă semne evidente de infectare cu COVID-19, ar trebui efectuate teste PCR.
Totodată, Primăria municipiului Chișinău planifică inaugurarea unui laborator de testare PCR, unde cetățenii vor putea fi testați la prețuri reduse.
„Municipiul Chișinău nu are un laborator pentru efectuarea unor asemenea teste. Credem că în cel mai scurt timp vor reuși să activăm unul pentru efectuarea testelor PCR, finanțat din bugetul municipal”, a menționat Gîlca.
Edilul capitalei, Ion Ceban, susține că după deschidere, autoritățile municipale se vor orienta ca prețurile să fie de cel puțin două ori mai mici decât în restul laboratoarelor din țară.
Începând de astăzi, 17 ianuarie, intră în vigoare noile reguli de intrare în Republica Moldova. Astfel, este obligatoriu certificatul de vaccinare cu schema completă, indiferent de țara de proveniență.
De asemenea, este permisă intrarea dacă este prezentat rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore. Poate fi prezentat și rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.
Persoanele care nu s-au vaccinat vor trebui să prezinte fie un test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid făcut cu 48 de ore înainte.
Amintim că, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 ianuarie 2022, după confirmarea tulpinii Omicron.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că, în urma secvențierii cazurilor pozitive de COVID-19, în 16 din ele a fost depistată varianta Omicron.