Salariile și beneficiile demnitarilor: Pază de stat, pașaport diplomatic, transport gratuit sau bani pentru chirie

Salariile și beneficiile demnitarilor: Pază de stat, pașaport diplomatic, transport gratuit sau bani pentru chirie

Cu salarii brute de aproape 1.000 de euro, principalii demnitari în stat mai adună câteva beneficii sociale, deloc ordinare omului de rând. De la transport de serviciu gratuit, la bani în plus pentru închirierea unei locuințe, până la compensații anuale pentru diverse tratamente medicale sau pază de stat, inclusiv pentru membrii familiei. Așadar, măsurăm câștigurile șefilor de instituții.

Președintele Republicii Moldova

Publicitate

Actualmente, salariul președintelui Republicii Moldova, după achitarea impozitelor, este de 15.400 de lei. De asemenea, șeful statului poate beneficia de locuință de serviciu în Chișinău, reședință de serviciu în satul Condrița, reședință de serviciu în satul Holercani. Președinta Maia Sandu a declarat, încă înainte de a intra în funcție, că nu va folosi aceste facilități pe durata mandatului său. Spre deosebire de ea, fostul șef de stat Igor Dodon, pe parcursul celor patru ani de mandat, a ales să locuiască împreună cu familia la vila de la Condrița.

Pe lângă pază de stat și mașină de serviciu la scara blocului, președintele Republicii Moldova dispune, în caz de necesitate, de elicopter amenajat special și rută specială de zbor. De pază de stat ar putea avea parte și membrii familiei șefului statului.

Totodată, în lista de beneficii ma intră asistența medicală specială gratuită, inclusiv medic personal.

Chiar și după expirarea mandatului, toți președinții se pot bucura de birou și asistent personal, pază, automobil, imunitate diplomatică, asistență medicală gratuită și, o dată pe an, tratament balneo-sanatorial fără plată.

...

Deputații Republicii Moldova

Salariul lunar al unui deputat din Republica Moldova variază de la 19.520 de lei la 20.350. Din această sumă se extrag impozitele necesare. Ce are un parlamentar și nu are un angajat de rând este o compensație lunară neimpozabilă, în valoare de 13.000 de lei, bani din partea statului, din care acesta/aceasta poate apela la servicii de consultanță juridică sau alte servicii conexe. Deputații fără mașină pot beneficia de transport de serviciu sau pot alege să primească o indemnizație lunară de 6.500 de lei pentru transport. Și în acest caz, suma nu este impozitată.

Legiuitorii, fără casă în Chișinău, se aleg și cu bani de chirie. Sumele de la stat variază în funcție de membrii familiei:

- 3.300 de lei pentru o familie formată din 1-2 persoane,

- 4.840 de lei pentru o familie din trei persoane,

- 6.600 de lei pentru o familie din patru și mai multe persoane.

Ce mai e specific deputaților, este că ei tot primesc, în fiecare an, bani pentru cheltuielile de tratament medical, în mărimea unui salariu lunar.

...

Președintele Parlamentului, spre deosebire de ceilalți parlamentari, are parte de pază de stat, iar leafa lunară brută atinge 21.000 de lei. În cazul acestuia, compensația lunară neimpozabilă e de doar 1.000 de lei.

Membrii Guvernului Republicii Moldova

Salariul lunar de bază al unui ministru este de 19.520 de lei brut. De aici, se rețin impozitul pe venit de 12% și prima de asigurare obligatorie de asistență medicală de 9%, exact ca și în cazul tuturor angajaților din țară. Această categorie de demnitari nu beneficiază de alte plăți salariale, cu excepția premiilor unice acordate cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare și premiu anual, în limitele stabilite de legislație.

În caz de demisie, revocare sau eliberare din funcție, toți miniștrii pot beneficia de o indemnizație unică egală cu două salarii lunare. Totodată, cei care au acceptat să fie membri de cabinet, au și garanția că serviciul precedent îi va fi păstrat.

Membrii Executivului se mai pot bucura și de transport de serviciu gratuit. Și cam atât.

...

Dacă e să ne referim la prim-ministru, în cazul de față, la actuala șefă a Executivului, Natalia Graviliță, atunci venitul ei, lună de lună, constituie 21.000 de lei brut. Pe lângă asta, premierul are dreptul la pază de stat, atât în țară, cât și peste hotare. La fel ca în cazul președintelui, și membrii familiei premierului pot fi asigurați cu protecție din partea agenților SPPS.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal