
Modificările la legea cu privire la avocatură au fost promulgate, anunță ministrul Justiției
Modificările făcute de către actuala majoritate parlamentară la legea cu privire la avocatură au fost promulgate de către șefa statului Maia Sandu. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
・
Astfel, legea intră în vigoare începând cu ziua de marți și va fi aplicată inclusiv pentru acei procurori și judecători controversați care au decis să îmbrace roba de avocat și care au depus deja cererile la Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților.
„Legea a fost astăzi (n.r. luni) promulgată, mâine (n.r. marți) va intra în vigoare. Legea e în vigoare cu modificările votate vineri. Conform dispozițiilor finale, este indicat că această lege se aplică inclusiv pentru persoanele ce au depus actele până la intrarea în vigoare, fără a fi emisă o decizie în sensul eliberării aceasta. Dacă în raport cu acele cereri nu s-au dat decizii de acordare a licențelor, legea trebuie respectată, nu poate justiția să fie contrară legii”, a spus ministrul.
Amintim că, amendamentul deputatei Olesea Stamate, care prevede lipsirea avocaților de imunitate, a stârnit critici dure din partea societății civile, care acuză guvernarea că ar vrea să limiteze drepturile și libertățile avocaților. Autoarea amendamentului a declarat că în urma discuțiilor cu reprezentații Uniunii Avocaților nu s-au făcut schimbări în proiectul inițial, toate prevederile rămânând aceleași.
Ulterior, în semn de protest față de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură, avocații au declarat grevă generală, pentru perioada 20 ianuarie – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. După expirarea acestui termen, greva s-a încheiat.
Precizăm că Parlamentul a votat vineri amendamentul potrivit căruia apărătorii nu vor putea fi reținuți, arestați, percheziționați decât cu acordul prealabil al Consiliului UARM, cu excepția cazurilor de corupție, trafic de influență și a infracțiunilor flagrante.