„Trimiteri inexistente”. Proiectul privind evaluarea judecătorilor și procurorilor - cu deficiențe, potrivit experților

„Trimiteri inexistente”. Proiectul privind evaluarea judecătorilor și procurorilor - cu deficiențe, potrivit experților

Mai multe deficiențe au fost depistate în proiectul de hotărâre a Guvernului privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor de către experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC). Acestea au fost anunțate în cadrul unui eveniment organizat de Freedom House în Moldova.

Mai exact, expertul Radu Jicău s-a referit la procedura pre-vetting, de evaluare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și la vetting, procedura de evaluare a judecătorilor și procurorilor de CSM și CSP, menționând că nu au fost respectate prevederile legale privind expunerea textului de lege.

Potrivit lui, în actul normativ sunt greșeli gramaticale și de coerență, sunt făcute trimiteri inexistente la actul normativ, au fost omise numerotări greșite ale aliniatelor, au fost făcute trimiteri la consecințe care de fapt în articol nu se regăsesc, dar sunt stipulate în alte prevederi, nu a fost menționată perioada de evaluare a membrilor familiilor judecătorilor și procurorilor.

„Aceasta denotă că actul normativ a fost făcut la fugă și nu este clar unde autorul se grăbea cu acest proiect de lege, din ce cauză nu a fost redactat în modul corespunzător”, a spus expertul CAPC Radu Jicău. 

În concluzie, experții spun că instituirea unor norme juridice speciale pentru situații conjuncturale nu răspunde cerințelor de reglementare în general și nici cerințelor de reglementare a organizării sistemului juridic, în special. 

Astfel, evaluarea candidaților la funcțiile administrative din cadrul CSM, CSP și organelor specializate ale acestora, propusă de autor, nu poate fi efectuată prin subminarea independenței judecătorești și urmează a se desfășura în conformitate cu standardele internaționale ale supremației legii, ale drepturilor omului, precum și angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova, și, nu în ultimul rând, respectând recomandările Comisiei de la Veneția”, se arată în opinia experților CAPC.

La 19 ianuarie 2021, Executivul a acceptat propunerea Ministerului Justiției de a forma o comisie de evaluare care să analizeze integritatea candidaților la funcțiile administrative din cadrul CSM, CSP și organelor specializate ale acestora. 

Această comisie ar urma să fie una independentă, cu trei membri desemnați din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova și alți trei  - din partea Parlamentului. Fără aprobarea Comisiei, candidații nu vor putea accede la concurs, după cum stabilește regulamentul proiectului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.