
Cererea deputaților socialiști privind suspendarea modificărilor la Legea cu privire la avocatură, respinsă de Înalta Curte
Cererea depusă la Curtea Constituțională de deputații Vasile Bolea și Grigore Novac prin care au solicitat suspendare acțiunii modificărilor la Legea cu privire la avocatură, a fost respinsă. O decizie în acest sens a fost pronunțată la 7 februarie de președinta Înaltei Curți, Domnica Manole.
・
„Se respinge cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 13 din 21 ianuarie 2022 pentru modificarea Legii nr. 1260 din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură, depusă la Curtea Constituțională de Vasile Bolea și Grigore Novac, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia CC.
Președinta CC a concis că nu există motive suficiente pentru a se dispune suspendarea acțiunii dispozițiilor legale contestate. Înalta curte s-a pronunțat după ce la 1 februarie cei doi deputați socialiști au cerut suspendarea efectelor legii votate la 21 ianuarie, care produce efecte juridice din 25 ianuarie 2022 și schimbă conținutul Legii cu privire la avocatură. Potrivit modificărilor, a fost exclusă posibilitatea doctorilor în drept de a obține licența de avocat în lipsa stagiului profesional și a examenului de calificare. De asemenea, pentru judecătorii şi procurorii cu o vechime de 10 ani de stagiu a fost instituită obligația de a susține examenul de admitere în profesia de avocat, deși anterior nu exista vreo condiționalitate în acest sens.
Amintim că în perioada 20 - 24 ianuarie apărătorii s-au aflat în grevă manifestându-și astfel nemulțumirea față de modificările sus menționate și care au fost propuse de Olesea Stamate. Avocații mai erau nemulțumiți de modificările introduse care prevăd că avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență.
În răspuns, președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate a spus că în cel mai scurt timp va fi format grupul de lucru solicitat de apărători și se va elabora o inițiativă legislativă prin care va fi modificat Codul de procedură penală. Acest fapt, în opinia parlamentarei, va soluționa nemulțumirile apărătorilor.