Discuția pe marginea subiectului aprovizionării cu gaze naturale a pornit de la ultimele date privind percepția publică legată de situația politică și social-economică din țară. Ior Grosu a dat asigurări că actuala guvernare „ține situația sub control”.
„Drept dovadă – avem gaze, asigurăm de fiecare dată, înțeleg că data de 20 a fiecărei luni e o dată cu emoții, partenerii...”, a spus președintele Parlamentului.
Mai mult, cu referire la relația tensionată cu furnizorul rus de gaze naturale, Grosu menționează că ar exista schimbări în tratamentul față de partea moldovenească.
„Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală, hai să zicem așa cum este, are un tratament mai special, nu așa de preferențial cum era până atunci, de aceea ne creează emoții în plus. Eu cred că e neprietenesc acest gest și am spus-o cu o altă ocazie, malul drept tot timpul și-a onorat factura, poate uneori cu mici întârzieri, dar noi onoram factura. E o decizie mai mult decât comercială, e o decizie politică, până la urmă, și noi, toată lumea cu gândire critică înțelege foarte bine lucrul acesta. Noi o să ne onorăm angajamentele, clauzele contractuale, guvernul o să vină de fiecare dată și o să ajute cetățenii. Nu MoldovaGaz, care este compania Gazprom-ului și care, în opinia mea, deget de deget nu bate pentru a deveni mai vocală și împreună cu compania-mamă să găsească o soluție pentru perioada aceasta complicată în care ne aflăm noi, pentru că prețurile la gaze nu sunt normale, ele sunt anormale”, a menționat Igor Grosu.
AGORA precizează că potrivit deciziei din 28 ianuarie, ANRE a aprobat un nou tarif de 14,06 lei fără TVA, care devine 15,18 lei/m3 de gaze cu aplicarea TVA. Noul preț este aplicat retroactiv, începând de la 1 ianuarie 2022. În luna ianuarie, prețul pentru gazul rusesc constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Totodată, amintim că la 20 ianuarie, starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de MoldovaGaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.
Anterior, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat că în primăvara va solicita renegocierea contractului încheiat cu Gazprom în luna noiembrie. Potrivit acestuia, actualul contract este de fapt o prelungire a celui din 2006, care a fost prelungit de 19 ori până în prezent.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.