„Mă bucur că după 10 ani, am reușit să ne reunim. Astăzi vor fi semnate mai multe documente bilaterale. Cea mai bună veste este că vom semna un acord bilateral, ajutor nerambursabil de 100 milioane de milioane de euro. O parte din acele 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a reabilita instituții culturale, proiecte mass-media. Avem o agendă foarte intensă. Mulțumim României pentru ajutorul acordat”, a menționat prim-ministra Gavrilița.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă, a menționat că este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită.
„Vedem la Chișinău cea mai mare deschidere către România. În trei luni am semnat acordurile privind asistența nerambursabilă, construirea podurilor și reducerea tarifelor, protocoale de colaborare, planuri de acțiuni în justiție. Au fost realizate progrese în sectoare de mediu, ape și păduri, finanțe, fonduri europene, sănătate și cultură. Bursa română de mărfuri este gată să ofere o platformă de tranzacționare pentru electricitate și gaze. Puteți conta pe întreaga deschidere a instituțiilor României”, a declarat premierul român.
Printre deciziile care urmează a fi luate sunt legate de reducerea și eliminarea unor tarife de roaming, acorduri pentru finalizarea și construcția a noi poduri, precum cel de la Ungheni.
Membrii Guvernelor au abordat în ședință mai multe subiecte precum: agenda europeană a Republicii Moldova, implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprobarea unei noi Agende de Asociere a Republicii Moldova cu UE pentru următorii 7 ani, noul program de asistență macrofinanciară din partea UE pentru următorii 2 ani, în valoare totală de 150 milioane de euro, dar și modalitățile de conectare a Republicii Moldova la „Inițiativa celor Trei Mări”.
Pe ordinea de zi este și acordul privind acordarea de către țara vecină a 100 de milioane de euro, pentru proiecte de infrastructură la noi în țară.
La 26 ianuarie curent, Guvernul R. Moldova a aprobat documentul care prevede inițierea negocierilor în vederea semnării acordului bilateral dintre România și R. Moldova, acord ce se referă la implementarea unui program de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. Banii ar urma să fie acordați pentru o perioadă de șapte ani.
În ultimii zece ani, au avut loc patru ședințe comune de guvern între Republica Moldova și România. La 3 martie 2012, a avut loc la Iași prima ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Ulterior au mai avut loc ședințe comune. În 2015 a fost o ședință în localitatea Neptun, Constanța, peste doi ani o la Piatra Neamț, iar în 2018 la Bucureşti.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.