Vor fi înăsprite pedepsele pentru ilegalitățile admise în construcții

Vor fi înăsprite pedepsele pentru ilegalitățile admise în construcții

Un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat un proiect de lege care va înăspri pedepsele pentru ilegalități în construcții și va combate emiterea ilegală de autorizații de construcție. Modificări în acest sens urmează a fi făcute în Codul contravențional. 

Astfel, vor crește sancțiunile pentru acțiunile ilicite în domeniul construcțiilor, vor fi introduse pedepse suplimentare, cum ar fi retragerea dreptului de a desfășura o anumită activitate sau de a deține o funcție publică și sancționarea autorităților publice locale care refuză să elibereze certificate de urbanism agenților economici de bună credință, care au actele în regulă

„Sancțiunile în construcții sunt prea mici pentru a stopa acțiunile ilicite în domeniu. Majorăm sancțiunea de circa 8 ori, de la maxim 9800 de lei, cât este acum, la 75 de mii de lei. Dincolo de amendă, o sancțiune suplimentară va fi privarea dreptului de a ocupa o funcție sau de a realiza o anumită activitate. Spre, exemplu, un diriginte de șantier sau proiectant, care va proiecta un document cu încălcarea de la certificatul de urbanism eliberat de Primărie, are riscul de a fi privat de practicarea profesiei până la un an. O sancțiune nouă, care până acum nu a existat, ține de sancționarea funcționarilor publici, care eliberează documentație de urbanism cu încălcarea legislației. Încălcările vor fi sancționate atât prin amenzi, cât și prin retragerea dreptului de a ocupa o funcție publică”, a declarat deputatul PAS, Alex Trubca.

De asemenea, vor fi înăsprite sancțiunile pentru cei care aduc prejudicii monumentelor istorice.

„La moment, o persoană care a demolat ilegal un monument istoric poate scăpa cu o amendă de doar 1500 de lei, iar persoana cu funcție de răspundere care a admis acest lucru nu este sancționată sub nicio formă. Asemenea sancțiuni modice mai mult încurajează, decât descurajează distrugerea patrimoniului istoric. De aceea, în cazul unor asemenea încălcări sancțiunile vor crește substanțial”, a precizat deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc.

De asemenea, va fi amendată aplicarea aparatelor de climatizare pe fațadele principale ale clădirilor cu statut de monument istoric.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru a precizat că „acest proiect vine la pachet cu alte modificări făcute anterior. Recent am modificat legea 1530 privind protecția monumentelor istorice, dar și legea privind protecția spațiilor verzi. Urmează să lucrăm cu Guvernul pentru a elabora regulamentul privind demolările neautorizate, astfel încât, printr-un șir logic, să închidem acest cerc vicios care permitea apariția construcțiilor neautorizate”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.