Moldova, I am back! | Corina Dascălu: „Am revenit cu totul! Cum să revii cu totul?”

Moldova, I am back! | Corina Dascălu: „Am revenit cu totul! Cum să revii cu totul?”

Corina Dascălu, o tânără de 33 de ani, a renunțat la Italia în favoarea Moldovei! După șapte ani în care a făcut studii și a muncit în Italia, Corina a decis să revină acasă și a pus pe roate o afacere ce „livrează sănătate”.

Cătălina Vudvud Grițco

Corina a ales să plece în Italia în anul 2007, atunci când a terminat liceul. A mers la facultate unde a studiat marketingul, iar în paralel a cercetat domeniul nutriției. În prezent, Corina îmbină cu succes cele două specialități, iar aceste lucru se oglindește în afacerea pe care o gestionează aici, în Republica Moldova.

Publicitate

„Eu practic am venit acasă cu toate bagajele și ai mei au zis: De ce? Am revenit cu totul! Cum să revii cu totul? 7 ani în Italia totuși, studii, experiență, cum, de ce să revii în țară?” Corina Dascălu

Autor:

Revenirea acasă a motivat-o pe Corina să-și împărtășească experiența acumulată în Italia cu toți moldovenii care îți doresc să adopte un mod de viață sănătos și, mai ales, să descopere beneficiile detoxifierii. Astfel, tânăra a lansat „Detox Delivery”, compania care livrează programe de detoxifiere cu sucuri presate la rece, din fructe, legume și verdețuri.

„Avem un utilaj de presare la rece,  unic în Moldova, ceea ce ne permite să stoarcem vegetalele și să le păstrăm de la trei la cinci zile, la frigider. Programele Detox Delivery pot avea o durată de la o zi până la 21, în dependență de rezultatele pe care oamenii și le doresc să le obțină, își aleg programul respectiv”, susține Corina Dascălu.

Cea mai mare provocare - Educația alimentară

Chiar dacă alimentații moldovenilor s-a schimbat în ultimii ani, aceștia optând pentru mai multe legume și fructe în meniurile lor, rămâne totuși o provocare să îndrumi oamenii spre o alimentație mai sănătoasă, fără multă sare, zahăr și grăsimi.

„Să lucrezi cu oamenii nu este ușor, să ajuți oamenii sau să le arăți că sănătatea trebuie pusă pe primul loc și alimentația echilibrată este ceea ce contează de fapt, mai ales astăzi, în zilele noastre, nu-i o muncă ușoară. Cred că cel mai greu mi-a fost să lucrez la partea de educație alimentară, pentru că produsul nu se face greu, produsul într-adevăr este unul gustos, mă refer la sucuri, ceaiuri, limonade, tot ce livrăm noi nu se face greu, dar cel mai greu proces este cel ce ține de educație”, menționează Corina Dascălu.

Moldovenilor le place să mănânce bine și mult. Potrivit datelor Biroului de Statistică în topul preferințelor alimentare se situează produsele de panificație, preparatele din carne, lactatele și produsele de cofetărie.

Conaționalii noștri consumă și multe ouă, cartofi și mult ulei vegetal. La fel, un moldovean consumă de cinci ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său și consumă de două ori mai multă sare, adică în jur de 10,8 grame, decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Mai mult, moldovenii consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de OMS, grăsimile trans sau grăsimile artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Grăsimile trans fiind considerate și cele mai periculoase tipuri de grăsimi.

Ce se recomandă? Moderația!

Medica nutriționistă Maria-Victoria Racu recomandă moldovenilor un consum moderat al tuturor alimentelor.

„Pentru a ne încadra în norma de zahăr ar fi bine să limităm consumul dulciurilor concentrate, al băuturilor dulci, să evităm produsele pe eticheta cărora zahărul e pe primele trei poziții și să adăugăm jumătate din zahărul care este indicat în rețetele dulciurilor de casă. Rețineți – zahărul este pretutindeni, nu doar în produsele dulci. Îl puteți găsi ascuns și în conserve, sosuri, pâine sau carnea procesată. Iată de ce este foarte important să citim eticheta produselor alimentare. Pentru a ne încadra în norma de sare ar fi bine să limităm consumul produselor procesate și ambalate – salamuri, gustări sărate, conserve, cașcavaluri sau pește sărat. Totodată, recomand să limităm cantitatea de sare adăugată în mâncare, să eliminăm solnița de pe masă și să adăugăm cât mai multe condimente atunci când gătim. Pentru a nu exagera cu grăsimile trans aș recomanda să citim eticheta și să evităm uleiul de palmier, margarina și uleiurile hidrogenate sau parțial hidrogenate în compoziție. Totodată, ar fi bine să reținem că patiseria congelată conține, în mare parte, grăsimi trans”, îndeamnă Maria-Victoria Racu.

Medica nutriționistă mai adaugă că moldovenii ar trebui să consume conștient, orice tip de aliment. Să nu mănânce cu telefonul sau telecomanda în mână, să citească etichete la raft.

„Știu că suntem cu toții în pană de timp, dar odată citite, produsele alimentare pot fi puse în coș automat următoare dată în care mergem după cumpărături, pentru că știm deja ce e bun”, mai adaugă Maria-Victoria Racu.

Nutriționista mai specifică faptul că, în ultimele decenii vorbim deja că bolile netransmisibile, adică cele generate de stilul nostru de viață, au întrecut cu mult bolile transmisibile sau infecțioase. La modul concret, alimentația nesănătoasă generează în timp obezitate, hipertensiune arterială, accidente vasculare și diabet zaharat.

„Din păcate, aceste boli întineresc tot mai mult, astfel încât astăzi avem tot mai mulți copii și tineri obezi sau cu rezistență la insulină – o cale sigură spre diabetul zaharat. Este timpul să ne oprim și să ne schimbăm stilul alimentar”, conchide Maria-Victoria Racu.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal