Indicile democrației mondiale a revenit la nivelurile din 1989, ceea ce înseamnă că ultimii 30 de ani de progres democratic care s-a produs prin eforturile a milioane de oameni de peste tot în lume, uneori chiar și cu prețul libertății și vieții, sunt acum un lucru din trecut.
Cele mai recente date arată că 70% din populația lumii, ceea ce reprezintă mai mult de 5 miliarde de oameni, trăiește în acest moment într-o dictatură și doar 13% din populația globului trăiește într-o democrație. Cifrele au fost, însă, colectate până la invazia Ucrainei de către o Rusie care, cu fiecare nouă zi de război, se afundă tot mai adânc în mlaștina totalitarismului, și până la teroarea „voalată”, cu nuanțe de o violență adâncă, din Iran. Și acestea sunt doar două cazuri ce au făcut cap de afiș de-a lungul ultimelor luni interminabile, dar câte țări își trăiesc drama autocratizării departe de ochii presei internaționale?
În decurs de mai puțin de un an, omenirea a reușit să devină un loc și mai puțin sigur, și mai puțin liber.
Autor: Diana Guja
Din păcate, prinși în rutina zilelor, uităm că libertatea, concentratul democrației, e un mare privilegiu. Nici măcar nu ne gândim la ea, așa cum până acum, aproape un an, nu ne-am gândit la pace. Dar imaginați-vă doar pentru o clipă, cum e să fii arestat pentru că dansezi în Piața Marii Adunări Naționale, chiar și în semn de protest?
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.