Aderarea la noi programe și sprijin pentru reforme: Principalele declarații de după Reuniunea Consiliului de Asociere R. Moldova - UE (VIDEO)

În premieră, Republica Moldova a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - R. Moldova în calitate de stat candidat la aderare la blocul comunitar. 

7 februarie 2023, 16:58Cristian Bolotnicov

Aderarea la noi programe și sprijin pentru reforme: Principalele declarații de după Reuniunea Consiliului de Asociere R. Moldova - UE (VIDEO)

În cadrul conferinței de presă, care a avut loc după această ședință, prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, au anunțat că există mai multă deschidere privind subiecte precum reducerea tarifelor de roaming sau aderarea la spațiul unic de plăți.

„Salutăm aderarea Republicii Moldova la programele UE din domeniul vămilor și fiscalității precum și programul EU4Help. Suntem gata să analizăm reducerea tarifelor de roaming între R. Moldova și UE, vom susține eforturile Moldovei în sensul modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile necesare în vederea integrării în spațiul unic european al plăților în euro”, a afirmat Borrell.

„Moldova este mai rezilientă”

Publicitate

„Astăzi, discutăm principalele evenimente din ultimul an și progresele înregistrate în implementarea acordului de asociere dintre UE și Moldova. Nu se putea altfel, un subiect cheie al discuțiilor noastre a fost situația energiei din RM, constatăm că datorită eforturilor noastre comune, Moldova este mai rezilientă și pregătita pentru  a  face față provocărilor de pe piețele produsele energice, reușim să revenim la situație foarte normală, dar am  trecut prin momente dificilă”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Oficialul european a transmis că UE încurajează în continuare R. Moldova să folosească la maxim potențialul economic oferit de Zona de liber schimb și să aprofundeze cooperarea în domeniul politicii externe și de apărare. 

De la ultimul Consiliu de Asociere, UE a oferit peste un miliard de euro ca asistență, potrivit oficialului. Alte 47 milioane euro au fost oferite prin intermediului Facilității Europene pentru Pace, fiind destinate modernizării Armatei Naționale.

„Știm cu toții că procesul de integrare europeană este foarte intens și necesită timp. Fiecare stat este evaluat în funcție de propriile realizări și va progresa pe această cale cu propria sa viteză, dar după întâlnirea cu dumneavoastră de azi pot să spun că viitorul Moldovei și a cetățenilor săi este în mod limpede de în UE”, a adăugat Borrell.

Moldova aderă la noi programe

„Tocmai s-a încheiat cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere RM - UE, am avut schimb foarte consistent de opinii cu delegația UE, fiind totodată agreată și o declarație comună, reuniunea de asta are loc pentru prima dată de la obținerea de către RM a statutului de țară candidat pentru aderarea la RM, am subliniat în cursul discuțiilor angajamentul nostru ireversibil pe parcursul european, am vorbit despre reformele pe care le întreprindem în vederea în definirii condițiilor, pentru a  trece la etapa demarării negocierilor”, a declarat prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița.

Totodată, șefa Guvernului a reiterat interesul țării noastre de a adera la zona comună de roaming și cea unică de plăți.

„Am reiterat speranța de a adera la zona comună de roaming, unică de plăți, m-am bucurat că există deschidere din partea interlocutorilor noștri europeni, dar și să continuam să beneficiem de extinderea cotelor de export a produselor de export moldovenești și de alte programe care aduc beneficii reale și tangibile pentru oamenii și antreprenorii noștri. Am convingerea că suntem pe drumul cel bun, și mă bucur că atât în cursul acestei reuniuni, am văzut  susținere fără precedent pentru parcursul european”, a transmis Natalia Gavrilița.

Amintim că,  în perioada 4 – 8 februarie curent, premierul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru la Bruxelles. La 7 februarie are loc ce-a de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere UE - R. Moldova, unde a fost examinată evoluția relațiilor dintre țara noastră și blocul comunitar, cu accent pe dialogul politic și reforme, cooperare economică, precum și colaborarea în domeniul politicii externe și de securitate.

Pe lângă subiectele din agenda bilaterală, în cadrul Consiliului de Asociere s-a făcut și un schimb de opinii cu privire la provocările regionale, inclusiv impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Din delegația Republicii Moldova la Consiliul de Asociere fac parte: vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, ministrul Economiei Dumitru Alaiba, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat Adrian Băluțel.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal