Între „stat polițienesc” și „să luăm în serios”: Reacții la declarațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de a destabiliza R. Moldova
Anunțul președintei Maia Sandu privind existența unui plan al Federației Ruse de destabilizare a situației din R. Moldova a generat mai multe reacții, în special din partea opoziției. Astfel, în timp ce reprezentanții partidelor de opoziție o acuză pe șefa statului că ar dori să instaureze dictatura, cealaltă tabără susține necesitatea unor acțiuni ferme în acest context.
13 februarie 2023, 15:51 ・ Cristian Bolotnicov
Opoziția și bașcana Găgăuziei condamnă declarațiile
O primă declarație de condamnare a declarațiilor făcute de președinta Maia Sandu a fost făcută de deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber. De altfel, Partidul „Șor” a fost vizat în declarațiile președintei Maia Sandu.
„În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.”
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
În replică, vicepreședinta formațiunii a declarat următoarele:
„Este o tentativă clară de uzurpare a puterii în stat, acțiune ce va da start unor noi abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. (...) În spatele nostru nu este nici Kremlinul, nici Casa Albă din SUA, nici instituțiile europene de la Bruxelles. În spatele nostru este doar poporul Republicii Moldova și interesele țării noastre.”
Autor: Marina Tauber, deputată - Partidul „Șor”
Mai mult, vicepreședinta Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a chemat forțele politice de opoziție din țară la un protest în fața Parlamentului. Mitingul urmează să aibă loc duminică, 19 februarie, la ora 13.00, în fața Parlamentului.
„Mă adresez către toate forțele politice din țara noastră, îi îndemn să fie alături de cetățeni. Mă adresez personal către Igor Dodon, Vlad Batrîncea, către toți deputații socialiști, membrii lor și simpatizanți. Mă adresez către Vladimir Voronin și toți membrii PCRM. Mă adresez către Ion Ceban, către Ion Chicu și simpatizanții formațiunilor pe care ei le conduc. Mă adresez către Marc Tkaciuk și Congresul Civic. Mă adresez către Irina Vlah. Mă adresez la platforma DA și Dinu Plîngău. Mă adresez la Andrei Năstase și la toate partidele care există în țara noastră.”
Autor: Marina Tauber, deputat Partidul Șor
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a emis un comunicat în care „condamnă categoric declarația iresponsabilă a Președintelui Maia Sandu” și solicită ca Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să publice dovezile deținute în ce privește afirmațiile făcute de șefa statului.
„Dacă SIS dispune de dovezi în acest sens, acestea trebuie prezentate publicului. În caz contrar, astfel de declarații pot fi considerate o provocare ce are ca scop atragerea Moldovei într-un conflict militar, isterizarea societății, intimidarea opoziției și intensificarea represiunilor politice împotriva tuturor celor nemulțumiți din interiorul țării. Aceste declarații ale Maiei Sandu contrazic afirmațiile Departamentului de Stat SUA, din 10 februarie 2023, precum că în Moldova și România nu există riscuri în domeniul securității din partea Federației Ruse.”
Autor: Comunicat BCS - 13 februarie 2023
Totodată, BCS a solicitat președintei Maia Sandu „să nu mai isterizeze societatea și să nu mai manipuleze opinia publică”.
„Îndemnăm guvernarea să se axeze pe soluționarea problemelor urgente ale țării și societății, precum micșorarea inflației, reducerea tarifelor, salvarea de la faliment a producătorilor agricoli și de mărfuri autohtoni, asigurarea indexării legale a pensiilor și a prestațiilor sociale”, se menționează în declarație.
Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah a fost printre primele persoane publice care au reacționat la discursului președintei Maia Sandu, declarând că șefa statului „transformă Republica Moldova în stat polițenesc.”
„Asta este opinia mea după ce am ascultat briefingul de presă susținut de șefa statului. Frică, disciplină, supunere - acesta este mesajul pe care îl transmite azi, poporului său instituția prezidențială”, a scris Vlah. Guvernatoarea susține că după declarațiile de astăzi cetățenii ar fi lipsiți de dreptul de a protesta împotriva condițiilor grele de viață și că instituțiile de drept ar fi supuse controlului politic.”
Autor: Irina Vlah, bașcana Găgăuziei
„Așadar, acoperindu-se cu tragedia din Ucraina, actuala guvernare se transformă PAS cu PAS într-o dictatură, care raportează partenerilor europeni „democratizare și modernizare”. Există o limită peste care răbdarea încetează să mai fie o virtute”, a menționat Vlah.
Sturza: Să luăm în serios informațiile
„Kremlinul încearcă în mod disperat să provoace destabilizare în Moldova pentru a implica țara noastră în războiul lor ilegal împotriva Ucrainei. Au încercat în toamnă, nu le-a reușit. Încearcă și tot încearcă. Însă încercările Kremlinului de a aduce violență în țara noastră vor eșua. Instituțiile statului depune eforturi pentru a păstra pacea și liniștea în țara noastră. Să credem în Republica Moldova”, a afirmat deputatul și vicepreședintele PAS, Radu Marian.
Cu o reacție a venit și ex-premierul Ion Sturza, care a declarat că informațiile oferite de șefa statului ar trebui luate în serios.
„Am o rugăminte haideți să luăm în serios informațiile doamnei Sandu cu referire la problemele de securitate. În primul rând, această rugăminte este adresată celor care, vrând-nevrând, au nimerit în cohorta celor pe care mizează rușii în „planul” lor de a destabiliza Moldova. Ar fi o mare naivitate să considerați că autoritățile moldovenești, susținute de partenerii externi, vor permite asemenea lucruri. Gândiți-vă de câteva ori - „sebe doroje”! Oligarhii fugari - „eșcio doroje!.”
Autor: Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova
Precizăm că, la 13 februarie, președinta Maia Sandu a făcut declarații de presă în contextul mesajelor privind securitatea din regiune. Șefa statului a făcut referire la planul Kremlinului de destabilizare a situației anunțat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la reuniunea Consiliului European din 9 februarie.
Potrivit Maiei Sandu, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent. De exemplu, în documentele transmise de partea ucraineană se conțin instrucțiuni privind intrarea în R. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Președinta dă asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea provocărilor și țin situația sub control.