Facebook a difuzat reclamele lui Ilan Șor, deși acesta se află pe lista de sancțiuni a SUA

Facebook a difuzat reclamele lui Ilan Șor, deși acesta se află pe lista de sancțiuni a SUA

Facebook a permis politicianului fugar Ilan Șor să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental, chiar dacă el și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni ale SUA. Anunțurile în care apărea politicianul condamnat Ilan Șor au fost, în cele din urmă, eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi fost văzute de milioane de ori în Republica Moldova, scrie AFP.

Baciu Ana

Anunțurile dezvăluie modul în care Rusia și aliații săi au exploatat lacunele platformelor de socializare - precum Facebook, multe dintre ele operate de companii americane, pentru a răspândi propagandă și dezinformarea ce utilizează ca armă insecuritatea economică și socială în încercarea de a submina guvernele din Europa de Est.

Anunțurile lui Șor au contribuit la alimentarea protestelor furioase împotriva Guvernului și par să aibă ca scop destabilizarea Moldovei și revenirea acesteia în sfera de influență a Rusiei, potrivit lui Dorin Frăsîneanu, consilier de politică externă al fostei prim-ministre Natalia Gavrilița, a cărei demisie a dus la formarea noului Guvern.

„Chiar dacă se află pe lista de sancțiuni a SUA, încă mai văd reclame sponsorizate pe Facebook", a declarat Frăsîneanu, spunând că a observat conturi false care împărtășesc postările săptămâna aceasta. Frăsîneanu a spus că guvernul a solicitat răspunsuri de la Facebook, dar fără succes.

„Am vorbit cu Facebook, dar este foarte greu pentru că nu există o persoană anume, niciun contact”, a spus acesta. .

Normele care guvernează lista de sancțiuni interzic companiilor americane să se angajeze în tranzacții financiare cu persoanele și grupurile enumerate. Departamentul Trezoreriei SUA, care gestionează programul de sancțiuni, a refuzat să comenteze public atunci când a fost întrebat despre anunțuri.

Într-o declarație pentru The Associated Press, Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a declarat că a eliminat postările imediat ce le-a găsit.

„Atunci când Ilan Șor și Partidul Șor au fost adăugați pe lista de sancțiuni a SUA, am luat măsuri cu privire la conturile lor cunoscute. Când am identificat noi conturi asociate, am luat măsuri și în privința acestora. Respectăm legile privind sancțiunile din SUA și vom continua să lucrăm pentru a detecta și a aplica măsuri împotriva conturilor false și a paginilor care încalcă politicile noastre", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Meta, care a anunțat recent concedieri mari, nu a răspuns la întrebările privind numărul personalului său din Moldova sau numărul de angajați care vorbesc româna. Ca multe firme mari de tehnologie cu sediul în SUA, Meta a avut uneori dificultăți în moderarea conținutului în alte limbi decât engleza.

Anunțurile au fost identificate de cercetătorii de la Reset, o organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației și care și-au împărtășit constatările cu Associated Press. Felix Kartte, consilier senior la Reset, a declarat că răspunsul Meta la dezinformarea și propaganda din Moldova ar putea avea implicații majore pentru securitatea europeană.

„Platformele lor continuă să fie înarmate de Kremlin și de serviciile secrete rusești, iar din cauza inacțiunii companiei, SUA și Europa riscă să piardă un aliat cheie în regiune”, a declarat Kartte, care se află la Berlin.

Nouă postări plătite diferite ale Partidului Șor au rulat pe Facebook după ce SUA au impus sancțiuni. Cele mai multe au fost eliminate în decurs de o săptămână de la anunțarea sancțiunilor, deși Șor a mai cumpărat o postare plătită în ianuarie, la două luni după ce a fost sancționat. Toate erau clar identificabile prin numele lui Șor.

Postările pot fi găsite în biblioteca online de reclame a Facebook, care conține un catalog în care se pot face căutări.

Biblioteca confirmă că anunțurile plasate de Șor și de partidul său au fost văzute de milioane de ori înainte de a fi în cele din urmă eliminate.

Cea mai recentă reclamă, retrasă în urmă cu o lună, a fost retrasă pentru că nu a inclus o clauză de renunțare la responsabilitate cu privire la sponsorul anunțului, potrivit unei note atașate la unul dintre videoclipurile din bibliotecă. Biblioteca nu menționează sancțiunile.

Anunțurile nu au fost generatoare de bani pentru Meta, generând doar aproximativ 15.000 de dolari în venituri, o sumă infimă pentru o companie care a câștigat 4,65 miliarde de dolari în ultimul trimestru.

Cu toate acestea, au fost eficiente. Un anunț, care a fost difuzat pe Facebook timp de doar două zile - 29-30 octombrie - a fost văzut de peste un milion de ori în Moldova. În postarea, a cărei încărcare a costat partidul lui Șor mai puțin de 100 de dolari, oligarhul acuză guvernul lui Sandu de corupție și cleptocrație.

SUA afirmă că Șor a lucrat cu „oligarhi corupți și entități cu sediul la Moscova pentru a crea tulburări politice în Moldova” și pentru a submina încercarea țării de a adera la UE. Pe lista de sancțiuni figurează, de asemenea, Partidul Șor și soția lui Șor, o vedetă pop rusă. De asemenea, Marea Britanie l-a adăugat pe Șor pe o listă de sancțiuni în decembrie anul trecut.

Toamna trecută, Moldova a fost zguduită de o serie de proteste antiguvernamentale inițiate de Partidul Șor, în urma cărora mii de oameni au ieșit în stradă în Chișinău, într-o perioadă de inflație galopantă și de criză energetică acută, după ce Rusia a redus livrările de gaze către Moldova.

Luni, Sandu a făcut public un plan de complot al Moscovei pentru a răsturna guvernul cu ajutorul unor sabotori externi, pentru a pune națiunea „la dispoziția Rusiei” și pentru a o deturna de la cursul său de aderare la UE într-o zi.

Sandu a declarat că presupusul complot rusesc prevedea atacuri asupra clădirilor guvernamentale, luări de ostatici și alte acțiuni violente din partea unor grupuri de sabotori. Rusia a negat cu tărie aceste afirmații.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal