Reacții din Rusia și Serbia, după declarațiile Maiei Sandu: Kremlinul neagă planul de destabilizare dezvăluit de Kiev, iar Belgradul cere informații
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse neagă informațiile privind planul rus de destabilizare a situației din R. Moldova. Într-un comunicat oficial, Kremlinul califică declarațiile președintei Maia Sandu ca fiind nefondate și lipsite de dovezi. Mai mult, Moscova amintește de „beneficiile prieteniei dintre cele două țări”. Reacțiile au venit și din Serbia. Ministrul Afacerilor Externe din această țară a solicitat informații despre presupușii cetățeni sârbi care ar putea fi implicați în acțiuni de violență în R. Moldova.
14 februarie 2023, 12:00 ・ Irina Soltan
Moscova califică declarațiile Maiei Sandu cu privire la riscurile de securitate pentru R. Moldova ca fiind nefondate și lipsite de dovezi. Într-un comunicat emis la 14 februarie, Ministerul Afacerilor Externe susține că Kievul ar fi lansat informațiile despre „planul rus de destabilizare a Moldovei” ca să atragă Chișinăul într-o confruntare dură cu Rusia.
Respingem insinuările despre presupusa dorință a Rusiei de a „submina” situația din R. Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității R. Moldova și optează pentru dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și egale.
Autor: Ministerul de Externe al Rusiei
Mai mult, instituția îndeamnă autoritățile moldovenești „să nu cedeze provocărilor din afară, să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor și să înțeleagă avantajele pe care le poate avea R. Moldova din relațiile de prietenie cu Rusia”.
Serbia cere explicații Chișinăului
După declarațiile președintei R. Moldova, și autoritățile din Serbia au venit cu o reacție oficială. Ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacic, a negat posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea situației în R. Moldova, potrivit presupuselor informații din Ucraina despre planurile rusești.
Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din Moldova.
Autor: Ministrul de Externe sârb, Ivica Dacic.
Oficialul a adăugat că Serbia nu va permite afectarea reputației și intereselor țării, precum și a relațiilor de prietenie dintre Serbia și Moldova. Ministrul a amintit că, potrivit legislației Serbiei, orice participare a cetățenilor sârbi la conflicte armate din străinătate se califică drept infracțiune.
„Am dat ordin ambasadorului nostru acreditat la Chișinău, să solicite de urgență clarificarea acestei declarații a Președintelui Republicii Moldovași să ne furnizeze de urgență toate informațiile despre persoanele care sunt suspectate că ar putea participa la astfel de acțiuni violente.
Autor: Ministrul de Externe sârb, Ivica Dacic.
Precizăm că, la 13 februarie, președinta Maia Sandu a făcut declarații de presă în contextul mesajelor privind securitatea din regiune. Șefa statului a făcut referire la planul Kremlinului de destabilizare a situației anunțat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la reuniunea Consiliului European din 9 februarie.
Potrivit Maiei Sandu, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent. De exemplu, în documentele transmise de partea ucraineană se conțin instrucțiuni privind intrarea în R. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Președinta dă asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea provocărilor și țin situația sub control.