„Potrivit informațiilor disponibile, în viitorul apropiat, regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva regiunii transnistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în comunicatul emis, în această dimineață, de Ministerul Rus al Apărării.
Comunicatul Ministerul Rus al Apărării
Ministerul Rus al Apărării
Mesajul a fost preluat imediat de toate sursele mass-media, iar oficialii de la Chișinău au anunțat ferm că NU confirmă această informație.
Precizările autorităților moldovenești
„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică. Autoritățile statului nu au reacționat nicidecum la cele două declarații, făcut pe parcursul zilei de ieri de către foști demnitari importanți de la Kiev despre intenția Ucrainei de a intra armat în regiunea de est a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul publicat pe canalul oficial de TG al autorităților de la Chișinău.
La momentul publicării acestei știri, Kievul oficial încă nu a comentat declarațiile Ministerului rus al Apărării
Context
Amintim că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru „La Repubblica” că Moscova ar pune la cale să înlocuiască actuala conducere pro-Occidentală de la Chișinău și să preia controlul asupra aeroportului și a deschide un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.
„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina – n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.
Fiind întrebat în interviul „La Repubblica” cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul, Volodimir Zelenski a declarat că Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul”.
Precizăm că, ulterior, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat, în răspuns, că „Suntem pregătiți ca Aeroportul să nu cadă în mâinile unor state ostile, iar autoritățile au pregătit măsuri de blocare sau distrugere a pistei de aterizare încă înaintea începerii războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Mai mult, din primele zile de război, Chișinăul a luat în considerare inclusiv riscul ca trupele Rusiei să avanseze în teritoriul Ucrainei și să ajungă la granițele Republicii Moldova”.
De altfel, despre posibile provocări, președintele Volodimir Zelenski, a anunțat și anterior că a informat-o pe Maia Sandu despre un document rusesc cu un plan de destabilizare a R. Moldova, iar Maia Sandu a confirmat declarațiile și precizat că planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent. De exemplu, în documentele transmise de partea ucraineană se conțin instrucțiuni privind intrarea în R. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Președinta dă asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea provocărilor și țin situația sub control.
Arestovici: Ucraina poate rezolva problema Transnistriei în trei zile
Observatorul militar și fostul consilier al Biroului Președintelui Alexei Arestovici, consideră că, în cazul unei adresări corespunzătoare din partea Republicii Moldova, „Ucraina poate rezolva problema Transnistriei în trei zile”.
El și-a exprimat această opinie în timpul unei conversații cu opozantul rus și activistul pentru drepturile omului, Mark Feighin. Totodată, el a adăugat că, pentru a ajuta Moldova să „curățeze” regiunea transnistreană de invadatori prin mijloace militare, Ucraina nu va trebui să aștepte victoria în actualul război cu Rusia.
„Moldova este un stat suveran și decide singur cui să ceară ajutor. Numai prin decizia autorităților moldovenești putem ajuta. Avem posibilitatea. Se poate rezolva în trei zile", a subliniat Arestovici.
El a mai menționat că regiunea transnistreană este situată pe malul „ucrainean” al fluviului Nistru, iar armata moldovenească va trece cu greu râul.
„ Pentru noi e mult mai ușor. Suntem o țară prietenoasă cu Moldova și, dacă vom vi rugați, nu văd niciun obstacol", a rezumat Arestovici.
O rețea de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj
Și, de parcă ar fi puțin, tot astăzi, am aflat despre o rețea de agentură cu implicarea cetățenilor Moldovei și a altui stat în acțiuni de trădare de patrie și spionaj. Serviciul Informații și Securitate, de comun cu PCCOCS, investighează 5 persoane – cetățeni ai Moldovei, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit.
Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență.
Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.