Noi reguli de convocare a Adunării Generale a Judecătorilor: Modificări susținute de deputații PAS și criticate de judecători
La ședința Parlamentului din 3 martie, deputații PAS au aprobat în primă lectură un șir de modificări la Legea privind organizarea judecătorească și Legea cu privire la Procuratură. Printre prevederi se include diminuarea numărului de judecători pentru a declara Adunarea Generală a Judecătorilor deliberativă, dar și împuternicirea ministrului Justiției de a deschide adunarea în anumite circumstanțe. Asociația Judecătorilor din Moldova cred că astfel de modificări „generează dispoziții retrogradate și periculoase”.
・ Irina Soltan
După aprobarea modificărilor legislative în Parlament în primă lectură, membrii Asociației Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea.
Constatăm, cu regret, că în pofida angajamentelor luate de autorități în direcția reformării și modernizării justiției, totuși astfel de modificări generează dispoziții retrogradate și periculoase.
Autor: Asociația Judecătorilor din R. Moldova
Unul din punctele inițiativei PAS prevede că în cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv de expirare a mandatului membrilor săi, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență, în condițiile Legii nr. 212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Adunarea se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al CSM. Iar în cazul vacanței acestora, Adunarea se convoacă și se deschide de către ministrul justiției.
Un alt punct prevede că în cazul în care Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea generală repetată poate fi convocată în cel mult două săptămâni de la data convocării primei și aceasta este deliberativă dacă la ședință participă mai mult de 1/3 din judecătorii în execițiu”. Prin comparație, în prezent ședința este deliberativă cu prezența a 2/3 dintre judecători.
În acest context, Asociația Judecătorilor salută vizita comisarului european pentru justiție, Didier Reynders în R. Moldova, precum și poziția sa ferm exprimată autorităților noastre față de principiile statului de drep, impunându-se rolul acestora drept piloni fundamentali nu doar pentru democrațiile solide, dar și pentru orice inițiativă de reformă. Iar independența justiției este una din condițiile obligatorii pentru existența statului de drept.
Didier Reynders a reiterat obligația autorităților de a implementa și respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția. Și aici amintim că una din recomandările Comisie de la Veneția, care a fost transpusă deja în actele normative se referă la excluderea Ministrului Justiției din cadrul CSM. Nu este de înțeles cum se pliază această recomandare cu intenția actuală de ai oferi Ministrului Justiției, reprezentantul puterii executive, dreptul de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, organ care asigură realizarea în practică a principiului autoadministrării judecătorești.
Autor: Asociația Judecătorilor din R. Moldova
Mai mult, judecătorii spun că Constituţia exclude apriori orice imixtiune a puterii executive în activitatea puterii judecătorești.
Dar acest principiu fundamental al statului de drept este încălcat în mod vădit și arbitrar prin proiectul de lege specificat. Independența instanțelor judecătorești reprezintă independența organizațională și funcțională a acestora, care este realizată prin autoadministrare judecătorească, fiind dreptul instanțelor judecătorești şi a judecătorilor de a soluționa problemele funcționării sistemului judecătoresc în mod autonom, fără implicarea puterii executive.
Autor: Asociația Judecătorilor din R. Moldova
Asociația mai punctează că susține în continuare necesitatea reformării sistemului justiției în Republica Moldova
Evitarea sau chiar soluționarea blocajelor în justiție poate fi realizată doar prin consens, părțile angajându-se în dialog în strictă conformitate cu principiul separării și colaborării puterilor în stat. Livrarea unor rezultate și soluții rapide, care vor funcționa pe termen scurt, nu vor asigura scopul scontat al tuturor eforturilor, adică realizarea unei reforme „reale”!
Autor: Asociația Judecătorilor din R. Moldova
AGORA amintește că proiectul de lege care are scopul de a reglementa unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor a fost votat, în prima lectură, de 52 de deputați. Documentul urmează să fie votat în lectură finală.