Premieră pentru exporturile moldovenești. Producătorii pot exporta pentru prima dată în UE carne de pasăre și ouă
Republica Moldova a obținut pentru prima dată dreptul de a exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A. Se întâmplă după ce la 9 martie au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021.
・ Irina Soltan
Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de ANSA, este recunoscut de UE.
Autor: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)
Înainte ca R. Moldova să obțină dreptul de a exporta pe piața europeană carne de pasăre și ouă, autoritățile din țara noastră a purtat un dialog complex cu schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional.
Au fost evaluate capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și gradul de conformitate al agenților economici la cerințele Uniunii Europene.
Apreciem eforturile dedicate ale colegilor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și ale colegilor din alte instituții publice, inclusiv din cadrul serviciului diplomatic și al partenerilor de dezvoltare, în atingerea acestui obiectiv de valoare națională.
Autor: ANSA
Amintim că, în prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și cca 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, circa 6 milioane de păsări.
De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii de tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual circa 253 milioane de ouă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor dă asigurări că în continuare va evalua eligibilitatea companiilor din sectorul avicol care intenționează să exporte pe piața Uniunii Europene, în vederea respectării cerințelor necesare pentru a-și exporta produsele în statele membre ale Uniunii Europene.