Dosarul „Frauda bancară”: Cauza penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice a fost transmisă în instanță

Dosarul „Frauda bancară”: Cauza penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice a fost transmisă în instanță

Procuratura Anticorupție anunță că a trimis în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din dosarul numit generic „Frauda Bancară„ în privința lui Vladimir Andronachi. Pentru infracțiunile comise, legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Stela Vdovii

Andronachi este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare a banilor în proporții deosebit de mari, prin participație în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale. Totodată, complicele său este acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale.

Procuratura mai anunță că, potrivit investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane MDL, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion USD și aproximativ 800.000 EUR în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.

De menționat este faptul că, de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 de volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, uzând de noile prevederi operate în Codul de procedură penală prin care a obținut autorizarea judecătorului de instrucție de finalizare a urmăririi penale în lipsa persoanei care se sustrage de la organul de urmărire penală.

AGORA amintește că PA a finalizat urmărirea penală pe această cauză, în luna ianuarie 2023, după care a urmat o perioadă, în care avocații au făcut cunoștință cu materialele cauzei penale, ceia ce constituie 76 de volume, plus informațiile electronice.

Precizăm că, fostul deputat PD Vladimir Andronachi a fost reținut în dimineața zilei de 2 noiembrie la punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”, anunță poliția.

Amintim că în vara acestui an fostul deputat Vladimir Andronachi, un om din anturajul ex-liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională pentru arest și cercetare. Menționăm că aceste este urmărit penal în dosarele „Frauda Bancara” și „Metalferos”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal