The Economist: Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și cum a reușit Kievul să păstreze lumina aprinsă

The Economist: Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și cum a reușit Kievul să păstreze lumina aprinsă

În timpul ultimului atac asupra Ucrainei, în primele ore ale zilei de 9 martie, Rusia a folosit rachete de sute de milioane de dolari. Astfel, infrastructura energetică a Ucrainei a fost pusă în pericol, pentru a 15-a oară în această iarnă. Cu toate acestea, la scurt timp, cea mai mare parte a țării a fost reconectată la energia electrică, iar acum, inginerii au învățat să repare sistemul mai repede decât acesta poate fi distrus. Înainte de ultimul atac, Kievul se bucura de patru săptămâni consecutive fără întreruperi de electricitate. Faptul că Rusia utilizează în atacurile sale rachete balistice Kinjal, vorbească despre o disperare tot mai mare, la Moscova, scrie The Economist.

Baciu Ana

Inițial, atacurile Rusiei au vizat sute de transformatoare de înaltă tensiune și nodurile electrice de mărimea unei case. Lipsa energiei electrice înseamnă lipsa gazului, a apei, a serviciilor de canalizare și a agentului termic. Cea mai mare temere era că vor îngheța orașe întregi, iar o criză umanitară cu milioane de refugiați va fi inevitabilă. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat se datorează bunei pregătirii, pe alocuri norocului, gândirii rapide și noilor sisteme de apărare antiaeriană care au început să fie livrate, între timp, Ucrainei.

Mai mult de 100 de lucrători din domeniul energiei și-au pierdut viața în această luptă.

Întunericul a pus stăpânire pe Kiev, după atacul din 23 noiembrie, când infrastructura capitalei a fost lovită de 67 de rachete, iar sistemul a început să se deconecteze automat. Timp de câteva ore, Kievul a fost complet lipsit de electricitate, spune directorul companiei care furnizează energie capitalei, Iasino, Serghei Kovalenko. Nu era clar când va fi repornit sistemul și dacă rețeaua avariată va rezista. Se presupunea că locuitorii vor fi nevoiți să evacueze apa din sistemul de încălzire, pentru a evita înghețarea apei în țevi. 

„A fost un moment cu adevărat înfricoșător. Nu știam dacă era o chestiune de ore, zile sau chiar săptămâni. Ne-am bucurat când rețeaua a început să funcționeze, încet-încet, din nou, în aceeași zi”, își amintește Kovalenko.

Pe măsură ce atacurile rusești înaintau, Ucraina a devenit din ce în ce mai abilitată în contracararea atacurilor aeriene și în repararea pagubelor la sol. Procesul seamănă acum cu „un joc de șah, unde adversarul este moartea”, spune colonelul Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ignat. „Inamicul încearcă să ne păcălească pe noi, în timp ce noi încercăm să păcălim inamicul”, spune el.

Armata rusească încearcă să identifice și să distrugă apărarea antiaeriană ucraineană, folosind toate instrumentele de care dispune: avioanele de avertizare timpurie A-50, care pot detecta orice lansare de rachetă ucraineană, drone, sateliți și o rețea de spioni.

La începutul iernii, apărarea aeriană ucraineană se putea baza doar pe sisteme din epoca sovietică și pe o rezervă foarte modestă de rachete. La un moment dat, rata de interceptare era de doar 20%-30%. În prezent, cu ajutorul noilor grupuri mobile și al sistemelor occidentale de apărare aeriană, cum ar fi NASAMS, acest indicator este de peste 75%, susține Ucraina. Succesul, într-un anumit moment, depinde de mai mulți factori: vremea de afară, algoritmii utilizați de ambele părți și rachetele lansate de Rusia.

Noile sisteme de apărare aeriană Patriot ale Ucrainei nu au fost încă puse în funcțiune, astfel Ucraina încă nu poate intercepta rachete de mare viteză, precum racheta anti-navă KH-22 și racheta balistică hipersonică Kinjal lansată din aer. Folosirea unor astfel de rachete scumpe și rare în atacul din 9 martie explică rata scăzută de interceptare - de sub 50%.

În ceea ce privește infrastructura, Ucraina a fost ajutată de o inginerie ingenioasă. Responsabilul de rețeaua electrică Ukrenergo, Volodimir Kudrițki spune că și-a făcut griji doar pentru câteva ore, după care a înțeles că problemele vor fi rezolvate. În rest, au intervenit soluții tehnice ingenioase și foarte îndrăznețe.

În toată Ucraina, echipele de întreținere au mers la lucru în veste antiglonț și căști de protecție. Condițiile de lucru din unele locații testează nervii la maximum. Maxim Iațenko, în vârstă de 25 de ani, face parte dintr-o echipă de ingineri care lucrează în Nikopol, la doar 10 km peste râul Dnipro, de pozițiile rusești de la centrala nucleară Zaporojie.

„Am avut cazuri când obuzele au zburat deasupra capetelor noastre și au aterizat la 200 de metri distanță. Uneori, ești deja prea prins în lucru, ca să te oprești. Trebuie să lucrezi, să conectezi cabluri, uneori fără să le vezi”, mărturisește Iațenko.

Cu forțele rusești localizate în zona centralei nucleare din Zaporojie, nu pare să existe încă o rezolvare a situației, dacă este vorba despre orașul Nikopol sau alte regiuni din prima linie. După cum spune Iațenko, problemele vor continua probabil atâta timp, cât rușii sunt în apropiere.

Cu toate acestea, departe de liniile de front, producția și distribuția de energie se desfășoară, în mare parte, în mod stabil. Pe măsură ce vremea se încălzește, angajații din sistemul energetic al Ucrainei au început chiar să facă glume. Iasno, compania care a introdus graficul de raționalizare a energiei electrice în Kiev, a pus în funcțiune un nou joc online, care simulează deconectările de electricitate.

Atacurile din această iarnă ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au provocat pagube estimate la șapte miliarde de dolari și au distrus aproape jumătate din rețeaua energetică.

Dar singurul rezultat incontestabil al acestor atacuri este că Rusia a cheltuit o mare parte din rezerva sa strategică: aproape 1.000 de rachete și tot atâtea drone. Experții din occident estimează că Rusia folosește acum exact ceea ce produce.

Ucraina, la rândul său, este hotărâtă să elimine cât mai multe vulnerabilități în viitorul apropiat. Guvernul a anunțat deja planuri concrete de protecție a rețelelor electrice.

Volodimir Kudrițki, specialistul de la Ukrenergo rămâne rezervat în privința detaliilor, dar spune că utilizarea de către Rusia a dronelor și a rachetelor grele pentru a ținti infrastructura civilă a făcut ca operatorii de electricitate din întreaga lume să revizuiasă vulnerabilitățile.

El s-a arătat optimist în ceea ce privește rezistența Ucrainei, infrastructura și oamenii săi: „Am arătat că lucrurile care păreau cândva imposibile pot deveni realitate. Am făcut ca imposibilul să devină ceva obișnuit”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal