Secția 10 a Spitalului de Psihiatrie or. Codru: O anchetă a Avocatului Poporului scoate la suprafață detalii și nereguli după incendiul declanșat de pacienți
Pacientul care a provocat incendiul la Spitalul de Psihiatrie or.Codru la 27 octombrie 2022 nu avea nevoie de tratament în spital, iar pedeapsa cu privare de libertate pe viață urma să o ispășească în penitenciar. Aceasta este una dintre concluziile Avocatului Poporului după o anchetă din oficiu la incidentul privind incendierea. Mai mult, în raport ies la suprafață și condițiile în care se află pacienții din Secția 10 a spitalului. Șirul recomandărilor din partea Ombudsman au fost remise Ministerului Sănătății care este invitat la o ședință pe marginea subiectului.
・ Irina Soltan
Incendiul provocat la 27 octombrie de un grup de pacienți internați în Secția nr.10 „constrângere medicală cu regim riguros-bărbați” din cadrul IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru a ajuns în vizorul Avocatului Poporului.
O Comisie specială a fost creată de către Ombudsman, compusă din angajații Oficiului Avocatului Poporului, membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii și reprezentanți ai Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, pentru a investiga cazul. În rezultat, se constată:
Pacientul care a provocat arderea nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare în spitalul de psihiatrie, și, probabil, nu trebuia să fie plasat în secția nr.10 a IMSP SCP Codru. Acesta ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa privativă de libertate pe viață în penitenciar, cu asigurarea tratamentului medicamentos necesar și implicarea lui în programe cognitiv-comportamentale cu scopul de a corectarea comportamentul disfuncțional – fapt menționat și de către IMSP SCP Codru.
Autor: Avocatul Poporului
La moment persoana a fost externată și plasată într-o instituție penitenciară, la decizia instanței de judecată.
Pacienți cu vătămări corporale, după intervenția echipei „Fulger”
Avocatul Poporului remarcă și intervenția BPDS „Fulger” care a fost una promptă, cu utilizarea unor tehnici de calmare și negociere preliminare cu pacienții care s-au baricadat într-o încăpere. Totuși, fără o intervenție forțată și impunătoare, cu utilizarea forței și a mijloacelor speciale, nu a fost posibil soluționarea situației create.
În acest sens, în viziunea Avocatului Poporului intervenția BPDS „Fulger” prin folosirea unor mijloace speciale de tip grenade audiovizuale și alte mijloace au fost disproporționate și nu a fost respectat principiul proporționalității și gradualitatea aplicării mijloacelor speciale.
Disproporționalitatea intervenției BPDS „Fulger” față de unii pacienți este confirmată, în special, prin faptul că mai mulți pacienți aveau urme de leziuni și vătămări corporale după acțiunile BPDS „Fulger”, circumstanțe stabilite în cadrul vizitei din 28 octombrie a Comisiei speciale, dar și a informației recepționate de la Procuratura Generală care susținea că, de către IMSP SCP Codru au fost remise sesizări cu privire la depistarea leziunilor corporale la pacienții Secției nr.10.
Pacienții implicați în incendiere ar fi fost abuzați?
La fel, Ombudsmanul este îngrijorat de consecințele care au urmat față de pacienții implicați în incendiul din 27 octombrie, cu aplicarea unor măsuri excesive asupra persoanelor implicate, fapt ce în viziunea Avocatului Poporului pot fi enunțate ca represalii și răzbunări.
Mai exact, în cadrul vizitei repetate din 28 noiembrie Comisia specială a constatat că starea unui pacient implicat în incidentul din octombrie, a devenit și mai precară. Pacientul, în continuare, era izolat de restul pacienților în salonul de supraveghere nr.5 și că, comparativ cu starea fizică din vizita precedentă, pacientul vizibil arată rău și a slăbit mai mult de 15 kg, era palid, apatic, amețit, precum și a declarat că i se administrează non-stop tratament deși nu cunoaște ce preparate și în ce doze.
Ombudsmanul consideră astfel de acțiuni sunt inacceptabile și care nu corespund necesităților de securitate și siguranță a persoanei sau altor pacienți și personalului instituției. Or, acțiunile date ar putea fi considerente ca acte de tratament inuman și degradant.
Acțiunile Ministerului Sănătății: Bani alocați pentru renovarea secției
Avocatul Poporului notează că Ministerul Sănătății și IMSP SCP Codru au acordat o atenție sporită incidentului și la vizita repetată a Comisiei speciale condițiile materiale de plasament au fost îmbunătățite comparativ cu situația din vizita precedentă. În secție era conectat agentul termic, iar temperatura și aspectul încăperilor erau satisfăcătoare.
Ministerul Sănătății a alocat suma de circa 250-300 mii lei pentru reparația Secției și achiziției de mobilier nou.
Ancheta de serviciu demarată de Ministerul Sănătății nu se axează pe depistarea problemelor sistemice ale IMSP SCP Codru și a factorilor care au dus la apariția incidentului, ci vizează poziția angajaților instituției și a câtorva pacienți nemulțumiți de comportamentul persoanelor implicate în incendiu.
Autor: Avocatul Poporului
Secția 10 - constrângere medicală cu regim riguros-bărbați, fără plan de prevenire a agresiunilor
Ombudsmanul constată mai multe inacțiuni din partea Ministerului Sănătății și IMSP SCP Codru privind instituirea unor mecanisme de prevenire a situațiilor tensionate și a incidentelor sau a relelor tratamente.
În special, Comisia specială a constatat faptul că: Secția nr.10 – constrângere medicală cu regim riguros-bărbați, din cadrul IMSP SCP Codru, nu are un buget separat și o parte din recomandările din anii precedenți ale Avocatului Poporului nu au putut fi implementate.
La fel se constată:
omisiunea gestionării pacienților agresivi și/sau cu probleme comportamentale – prevenirea torturii și relelor tratamente;
lipsa asigurării cu pază a secției, ceea ce prezintă un pericol pentru personal și pacienți;
lipsa unui protocol de intervenții și prevenire a situațiilor tensionate și incidentelor;
lipsa regulamentelor clare de împiedicare și restricționare a introducerii obiectelor periculoase în secție;
servicii ocupaționale și psihologice slab dezvoltate pentru pacienți;
condiții inacceptabile de trai a pacienților din secție (inclusiv accesul la baie și veceu);
insuficiența dotării pacienților cu produse pentru igiena proprie;
personal insuficient și nemotivat;
intervenția insuficientă a MS și IMSP SCP Codru la recomandările Avocatului Poporului din iunie 2022 privind cererile parvenite de la un grup de pacienți din Secția nr.10.
(In)Acțiunile Procuraturii Generale
De asemenea, Ombudsmanul este îngrijorat de faptul că Procuratura Generală nu a cercetat sub toate aspectele incidentul. Potrivit Avocatului Poporului, procurorii ar fi argumentat că nu s-a intervenit pe motivul absenței plângerilor depuse de către pacienți.
Prin urmare, Ombudsmanul remarcă faptul că eemararea oricărui control în secția nr.10 excedă competențele atribuite prin lege Procuraturii Generale, nu poate fi susținută de către Avocatul Poporului. Or, spre deosebire de alte persoane care sunt libere să sesizeze oricând organele de drept și să reclame violările de drepturi, situația pacienților din secția nr. 10 diferă considerabil și ar fi trebuit acțiuni pro active din partea procuraturii, se arată în raport.
Incidentul din 27 octombrie 2022 a elucidat mai multe carențe versus consecințele nerespectării drepturilor pacienților, lipsa garanțiilor de securitate a acestora și a personalului medical și auxiliar angajat în prestarea serviciilor medicale. Totodată, a subliniat carențe în sistemul de documentare, raportare și investigare a cazurilor de tortură și a relelor tratamente în spitalele de psihiatrie.
Autor: Avocatul Poporului
Ca rezultat al investigării, Avocatul Poporului a înaintat un set de 20 de recomandări Ministerului Sănătății și IMSP SCP Codru, cu solicitarea de a fi puse în discuție problemele identificate într-o ședință comună a Ministerului Sănătății și Oficiul Avocatului Poporului. Totodată, Oficiul Avocatului Poporului va continua monitorizarea și evoluția situației.