În iunie, la Chișinău va avea loc GPeC Moldova: Primul eveniment anual dedicat industriei comerțului electronic (VIDEO)
GPeC este cel mai important eveniment de E-Commerce & Digital Marketing din România și Europa de Est. În țara vecină este organizat deja de 16 ani. I-am surprins la Chișinău pe fondatorul GPeC, Andrei Radu, și co-fondatorul TRUSTED.ro, Bogdan Manolea, și am discutat despre scopul Conferinței GPeC Moldova, starea pieței de e-commerce din România și Republica Moldova, dar și perspectivele de dezvoltare a comerțului online în țara noastră.
・ Victoria Dumbravă
Pentru prima dată în Republica Moldova va fi organizat un eveniment anual dedicat industriei comerțului electronic. Este vorba de Conferința GpeC Moldova, care urmează să aibă loc în vara anului curent la Chișinău. Decizia vine ca urmare a Acordului de Parteneriat între Proiectul Tehnologiile Viitorului, GPeC România, Camera Americană de Comerț și Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova.
Cum a început GPeC România
În 2006, atunci când a avut loc prima ediție GPeC România, în țara vecină erau puțin peste 400 de magazine online, similar cam cu câte sunt în prezent în Republica Moldova. Astăzi, România numără în jur de 50.000 de magazine online, iar previziunile specialiștilor și perspectivele de dezvoltare arată că, în maxim 10 ani, valoarea pieței de e-commerce din România se va dubla.
„Înainte de a face prima ediție GPeC am avut o revistă de business, care era în zona de ITC și la un moment dat am avut un număr dedicat comerțului electronic. Acela a fost numărul din care noi înșine am învățat, pentru că nu știam foarte multe atunci. Piața era la început de drum. În acel moment cred că aveam vreo 430 de magazine online în România. Am realizat că această industrie va crește, dar că nimeni nu o reprezintă. Așa a luat naștere Gala Premiilor e-Commerce. Au fost exact oamenii cheie, principalii jucători ai pieței la momentul respectiv, și ei atunci s-au cunoscut unii pe alții. A fost momentul în care i-am adus laolaltă. Oamenii au fost foarte bucuroși că s-au cunoscut și au putut să învețe unii de la alții. Piața așa a crescut. Sunt oameni care s-au cunoscut atunci și sunt prieteni de 18 ani de zile.”
Autor: Andrei RADU, CEO & Founder GPeC, Co-Founder TRUSTED.ro
Preluând experiența din România, conferința GPeC Moldova vine să promoveze și să susțină oportunitățile de învățare continuă pentru antreprenorii moldoveni, în domeniul e-commerce. Mai ales că suntem într-o perioadă în care inteligența artificială ar putea să facă ca anumite procese să se întâmple mult mai rapid.
„Pașii pe care îi facem acum împreună cu cei de la Chemonics, AmCham și AIM sunt legați de organizarea acestui eveniment în Republica Moldova, în iunie, ca o încercarea de a aduce și în RM expertiza pe care o avem în livrarea de content educativ atât din România cât și din alte state, experți internaționali, ca un element prin care creștem piața locală și în care încercăm să ajutăm magazinele online, dar și alți actori din ecosistem, să învețe mai mult despre cum să facă un magazin, cum să promoveze, cum să livreze și cum să vândă mai mult și să aducă plus valoare atât pentru ei, cât și pentru consumatori. Sunt zone în care putem găsi bune practici pe care în primul rând trebuie să le împărtășim și altora, adică să le arătăm că se poate.”
Autor: Bogdan MANOLEA, Co-Fondator TRUSTED.ro, Director Executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, proprietar al paginii web Legile Internetului
„Trebuie să educăm și antreprenorul. O parte din ei pun accent pe offline. Au înțeles că se întâmplă ceva online și că trebuie să te duci cu valul, dar în continuare dau mult mai multă importanță zonei de offline și investesc prea puțin în online. Trebuie să le arătăm potențialul de creștere, care este real, și cum ar putea să-și dezvolte această componentă de business. Asta ne-am propus să facem, asta înseamnă content. La modul: hai să te vezi cu experții care să-ți arate pe bune ce să faci în așa fel încât să crești componenta de online și să-ți crești businessul per ansamblu din punctul ăsta de vedere.”
Autor: Andrei RADU, CEO & Founder GPeC, Co-Founder TRUSTED.ro
Piața comerțului online din Republica Moldova
În momentul de față, statisticile arată că în Republica Moldova sunt în jur de 500 de magazine online, similar cu ce era în România în 2006. Piața e-commerce de la noi este încă mică, dar cu un potențial uriaș de dezvoltare, spun specialiștii.
„Provocări există în orice industrie. Pe măsură ce piața crește, crește și concurența și trebuie să găsești acei diferențiatori, cum să devii tu acel magazin online de la care să cumpere clientul. Asta înseamnă strategii de marketing. Dar nu e nimic de netrecut, în condițiile în care în vest sunt piețe mult mai mature, mult mai aglomerate și totuși ele funcționează. Trebuie să îți găsești o nișă. Să nu fii un magazin generalist. Publicul tău țintă să știe că dacă am nevoie de ceva, ăla e magazinul de care am nevoie. Există foarte mult loc de creștere din punctul ăsta de vedere. Undeva la aproximativ 500 de magazine online sunt în RM astăzi, similar cu 400 și ceva câte erau în România. Piața, însă, este mai avansată. Am avut bucuria să cunosc oameni pentru care chestiuni de marketing nu erau străine. În România, oamenii nu erau atât de avansați tehnologic. De regulă, o piață care pornește mai târziu, evoluează mult mai repede. Republica Moldova este o piață încă mică, dar are potențial uriaș de creștere”, menționează Andrei Radu.
De la stânga la dreapta: Bogdan Manolea, Mila Malairău, Rodica Miron, Andrei Radu, Sergiu Rabii, Liliana Busuioc, Alexei Burciu
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Diferențe de piață între România și Republica Moldova
Discrepanța dintre cele două piețe care se atestă în prezent, la fel ca și discrepanța regională, se va rezolva în timp, consideră cei doi experți. Evoluțiile de până acum au arătat că se poate. Tot așa poate fi educată și percepția consumatorului.
„Nivelul magazinelor online din Republica Moldova, sigur raportându-ne și la piața care este mică, este încă departe față de ce avem în România. Pe de altă parte, vedem că asta este zona de viitor. Dacă, de exemplu, privim în urmă să vedem cum arăta piața din România acum 15 ani și cum arată acum, este clar că același trend de dezvoltare, mai mult sau mai puțin, tot în direcția respectivă va merge, pentru că vrem digitalizare, vrem comoditate, vrem produse mai bune la prețuri mai bune. Lucrurile astea se fac, dar încet, pas cu pas. Eu am mai fost în Republica Moldova în trecut și ceea ce văd e o dezvoltare dincolo de ceea ce eu mi-aș fi imaginat, acum 10 ani sau mai mulți. Și atunci lucrurile astea mă fac încrezător”, spune Bogdan Manolea.
„În momentul de față, în România există mai multe regiuni dezvoltate, mai multe orașe dezvoltate - București, Cluj, Iași, Constanța, Timișoara, Brașov - dar cam atât. Discrepanța și la noi există, între aceste centre, între aceste orașe, unde se cumpără online, unde există tehnologie, și mediul rural unde în continuare Internetul este folosit doar pentru hai să ne uităm pe YouTube, pe TikTok și pe Facebook și cam atât. Nu se cumpără online. Deci, cumva există acest dezechilibru, dar ăsta se va rezolva în timp. Pas cu pas, vom ajunge cu toții la un moment dat chiar și în vârf de munte să putem comanda online o chestiune. Cred că aici este diferența între cele două piețe - perspectiva consumatorului. Cred că acest consumator din Republica Moldova este cum era consumatorul în România acum 10 - 12 ani - încă reticent în a cumpăra online, încă preferând să se ducă în magazinul fizic și să vadă produsul, să-l probeze, să-l palpeze, să-l testeze, lucru care s-a schimbat în percepția consumatorului din România. Sunt tot mai puțini oameni care preferă să meargă în mall-uri și preferă să comande online pentru că îi salvează timp. Cred că aici este de lucru, la perspectiva consumatorului din RM. Cred că orice magazin online ar trebui să gândească crossborder. Online-ul nu are limite. Poți să fii într-o țară și să vinzi în alte șapte țări. Se fac pași inclusiv pentru simplificarea procedurilor vamale, care în momentul de față e un impediment. Intrarea FanCurier pe piață, care este cel mai mare jucător de curierat din România, e un indiciu că interes există pentru a simplifica toate aceste proceduri logistice și pentru a facilita magazinelor online exportul de produse către o piață mai largă, către România, către UE.”
Autor: Andrei RADU, CEO & Founder GPeC, Co-Founder TRUSTED.ro
Cum sporim încrederea în online
Fără îndoială, unul dintre elementele esenţiale pentru dezvoltarea comerţului electronic este încrederea consumatorilor.
„În zona de e-commerce sunt două aspecte care sunt esențiale. Una este toată partea care se numește protecția consumatorului și care vorbește despre drepturile consumatorului în cazul comerțului la distanță. Alta ține de discuția privind protecția datelor cu caracter personal. Totul trebuie făcut într-o metodă în care securitatea datelor și confidențialitatea acestor date este păstrată. În al doilea rând când statul încurajează prin digitalizarea proceselor, de exemplu de la cumpărarea unui bilet pentru autobuz, la plata taxelor online. Toate acestea sunt elemente care ajută. Dar, trebuie discutat și despre niște mecanisme pe care sectorul comerțului electronic le poate face pentru creșterea încrederii, care poate porni de la instrumente de tip marcă de încredere, la sisteme corecte de management ale review-urilor. Ăsta e un proces, nu e o chestiune care se face peste noapte, dar se pot face măsuri prin care să crești încrederea și în cele din urmă un consumator așa cum cumpără offline să poată să cumpere și online fără niciun fel de probleme”, este de părere Co-Fondatorul TRUSTED.ro, Bogdan Manolea.
În România, un instrument de auto-reglementare a activității comerțului online îl reprezintă marca de încredere – Trusted.ro, un „sigiliu” plasat pe site-urile magazinelor online și site-urile profesionale care îndeplinesc anumite standarde de calitate. În prezent, 179 de magazine dețin Marca de Încredere TRUSTED.ro.
„Marca TRUSTED.ro a venit ca o urmare normală a procesului de auditare pe care îl facem în cadrul competiției GPeC, în care discutăm cu magazinele cum pot să implementeze peste 100 de criterii. Este un set de principii de bază pe care orice magazin online ar trebui să le respecte, pentru că dacă nu le respectă înseamnă că e ilegal, că e ceva în neregulă acolo. Partea cu care noi ajutăm magazinele online este că simplificăm informația din legislație. Prin această marcă încercăm să fim unul din elementele care ajută magazinul să se diferențieze”, adaugă expertul.
Offline VS Online
Și dacă Andrei consideră că pentru un antreprenor astăzi, prezența offline e mult mai scumpă decât cea online, atunci Bogdan este de părere că marele avantaj al online-ului e că poți testa mereu și vedea ce merge și ce nu.
„Nu este neapărat să ai propriul tău website, poți să te integrezi prin intermediul unui marketplace. Poți să-ți validezi ideea intrând și vânzând pe un marketplace. Dacă vezi că este cerere atunci poți să te apuci să dezvolți. Nu e neapărat o investiție uriașă. Din contra, să ai o prezență offline e mai scump decât să ai o prezență online.”
Autor: Andrei RADU, CEO & Founder GPeC, Co-Founder TRUSTED.ro
„E mai ieftin să începi. Da, a-ți crea un magazin online poate să coste - de la 15$ pe lună. Nu e o sumă mare. Probema e după. Ce strategie ai? Cum aduci oamenii pe site-ul tău? Vor reveni sau nu? Da. începutul e ușor. Totuși trebuie cunoștințe, efort și un pic de capital.”
Autor: Bogdan MANOLEA, Co-Fondator TRUSTED.ro, Director Executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, proprietar al paginii web Legile Internetului
*Acest material a fost realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia.