„Mingea va fi în fileul judecătorilor” sau „imixtiune în activitatea puterii judecătorești”: Reacții după deciziile CSS privind justiția

Recomandările Consiliul Suprem de Securitate (CSS), primite cu scepticism de opoziția parlamentară.

20 martie 2023, 19:00Cristian Bolotnicov

„Mingea va fi în fileul judecătorilor” sau „imixtiune în activitatea puterii judecătorești”: Reacții după deciziile CSS privind justiția
Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

„Mingea va fi în fileul judecătorilor”

Publicitate

La scurt timp, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate a transmis că CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Legislativ a membrilor din rândul societății civile, fiind vorba de șase membri, care vin din rândurile societății civile. În total, CSM este format din 12 membri, dintre care șase sunt numiți din rândul judecătorilor.

Potrivit deputatei Olesea Stamate, CSM va deveni funcțional din moment ce legea actuală prevede că cvorumul necesar este de 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției, în condițiile în care magistrata Nina Cernat rămâne în cadrul instituției până la numirea unor noi membri.

Anticipez întrebările ce vor apărea referitoare la legitimitatea deciziilor unui CSM compus în majoritate din membri non-judecători. Mingea va fi in fileul judecătorilor. Dacă vor să-și aleagă reprezentanții săi în CSM - o pot face și mâine:) Iar pâna atunci- va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii (anunțarea concursurilor pentru CSJ, etc.).

Autor: Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități

„Imixtiune în activitatea puterii judecătorești”

Cu o reacție critică a venit Partidul Socialiștilor din R. Moldova, care a calificat anunțul președintei Maia Sandu drept o „imixtiune în activitatea puterii judecătorești” care este „o infracțiune”.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă cu fermitate presiunea exercitată de președintele Maia Sandu și partidul său de buzunar PAS asupra sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

Autor: Comunicat PSRM - 20.03.2023

Reprezentanții PSRM fac referință la art. 6 din Constituție, conform căruia puterea legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin conform Constituției. Principiul separării puterilor în stat este principiul fundamental al oricărui stat democratic și de drept.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă imixtiunea și presiunea din partea regimului Maiei Sandu. Consiliul Suprem al Magistraturii nu trebuie să se transforme într-o anexă politică a PAS care promovează o politică de consolidare a puterii personale a Maiei Sandu.

Autor: Comunicat PSRM - 20.03.2023

Amintim că, la 20 martie 2023, s-a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a fi discutată „situația excepțională din justiție”. În urma discuțiilor, președinta Maia Sandu a anunțat că membrii Consiliului au decis ca în maxim 30 de zile să fie asigurată funcționalitatea CSM, cu ajutorul membrilor non-judecători.

Totodată, s-a decis ca în maxim trei luni să fie creată și funcțională Curtea Anticorupție care va investiga dosarele de mare corupție și corupția din sistemul judecătoresc. Totodată, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal