Maia Sandu a promulgat legea cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, în toată legislația din R. Moldova
Președinta Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”.
・ Baciu Ana
„Astăzi am promulgat legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. (...) Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. (...)
Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri”, a scris președinta.
Precizăm că, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.
La aproape 10 ani de la hotărârea Curții Constituționale, în Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă a mai multor deputați PAS, prin care se urmărește implementarea unor decizii ale Curții Constituționale. Printre acestea se numără și decizia privind schimbarea sintagmei prevăzute în art. 13 din Constituție, adică din „limba moldovenească” în „limba română”.
Amintim că, la 16 martie, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați. Deputații BCS au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”.
Votul a adus nemulțumirea Rusiei. Reprezentanta oficială a ministerului rus de externe, Maria Zaharova a spus că limba română trebuie de fapt să se numească „moldovenească”.
Ulterior, autoritățile de la Chișinău au menționat că „este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie”.