Conform declarației adoptate, se solicită un mai mare sprijin pentru țara noastră. Astfel, este solicitată o „unitate special dedicată relațiilor cu Moldova, la nivelul Direcției de Vecinătate a Comisiei Europene”, de rând cu alocarea a mai multe resurse destinate HUB-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova.
Totodată, se solicită și o liberalizare totală a comerțului UE - Moldova, eliminarea tarifelor de roaming între UE și Moldova și creșterea sprijinului financiar european pentru țara noastră.
Am co-prezidat astăzi o reuniune foarte bună a Comitetului parlamentar de Asociere UE - Moldova. Alături de membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, precum și ai Comisiei Europene, și ai Serviciului European de Acțiune Externă, am transmis susținerea noastră clară pentru creșterea sprijinului european oferit Republicii Moldova.
Autor: Siegfried Mureșan, eurodeputat
More EU help for Moldova: here are the 7 main points of the statement we adopted today in the EU - Moldova Parliamentary Association Committee meeting in Brussels:
— Siegfried Muresan (@SMuresan) March 23, 2023
1.We must start the accession negotiations with Moldova as soon as the 9 reforms we requested are fulfilled. 1/4 pic.twitter.com/RLZJYVPUXD
Aflat la Chișinău, premierul român, Nicolae Ciucă a transmis că România va sprijini Republica Moldova în îndeplinirea obiectivului pe termen scurt: cel de a începe negocierile de aderare „și vom acorda întreg sprijinul nostru”.
Vă vom oferi experiența noastră, pentru că știm că nu e un drum ușor, dar e un efort necesar și benefic și vă sprijinim cu tărie. Toți cei care se îndoiesc de justețea acestui drum, nu are decât să se uite la România. Nu există altă opțiune care să ofere oamenilor un trai prosper decât integrarea în UE.
Autor: Nicolae Ciucă, prim-ministrul României
Recent, președintele României, Klaus Iohannis a transmis că a reușit includerea în cadrul unei declarații a Consiliului European, a unui „pasaj relevant pentru Moldova”, prin care țara noastră „va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene”.
Amintim că, oligarhii implicați în „încercările de destabilizare” din Republica Moldova și Georgia ar putea fi sancționați de Uniunea Europeană. Măsura e solicitată de mai mulți miniștri de externe din UE, printre care și al României, pe fondul unor temeri tot mai legate de amestecul Rusiei, nota la 20 martie, Politico.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.