CNA, despre transmiterea clădirii Bibliotecii Naționale: Deși scopul proiectului este unul bine conturat, acesta poate impulsiona solicitări de acest gen

CNA, despre transmiterea clădirii Bibliotecii Naționale: Deși scopul proiectului este unul bine conturat, acesta poate impulsiona solicitări de acest gen

Centrul Național Anticorupție a finalizat expertiza cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unei aripi a clădirii Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei. Potrivit raportului expertizei, proiectul conține unele norme care reprezintă excepții de la normele generale, astfel acestea pot constitui riscuri de corupție prin promovarea și a altor proiecte de acest gen. 

Baciu Ana

„Deși scopul elaborării proiectului este unul bine conturat, considerăm că promovarea și aprobarea acestuia va putea fi apreciată de către unii participanți ai societății civile ca fiind un precedent judiciar, chiar dacă proiectul legii face parte din categoria actelor legislative de excepție, fapt care va impulsiona posibila înaintare în viitor a solicitărilor de acest gen”, se arată în raport.

Citește și: Istoria din spatele clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău: Construit în perioada țaristă, dezvoltat în interbelic și naționalizat după 1940

CNA a venit cu unele recomandări pentru autorii proiectului, prin care sugerează completarea notei informative cu argumente care să analizeze condițiile elaborării proiectului de act normativ de excepție de la cadrul legal general.

Astfel, potrivit experților, promovarea proiectului urmează să fie susținută de un dialog constructiv cu autoritățile din domeniu, pentru a identifica soluția viabilă și legală de implementare a scopului propus.

Totodată, autoritățile statului urmează să stabilească proceduri clare și transparente îndreptate spre consolidarea și perfecționarea sistemului instituțional și al cadrului legal în domeniul reabilitării victimelor represiunilor politice.

Amintim că la începutul lunii martie, în spațiul public se discuta pe larg inițiativa legislativă potrivit căreia unul dintre blocurile Bibliotecii Naționale ar putea fi trecut cu titlu gratuit în posesia Mitropoliei Basarabiei.

Vestea i-a nemulțumit pe membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, care au inițiat o petiție pentru ca Biblioteca Națională să nu fie lipsită de clădirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris. Pe de altă parte, unii reprezentanți PAS declară că intenția de a transmite clădirea nu este o retrocedare, dar un „gest de bunăvoinţă” faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului Republica Moldova. La rândul lor, unii reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei susțin că Biblioteca Națională nu va trebui să se mute într-o altă clădire.

Ulterior, Mitropolia Basarabiei a menționat că a luat act „cu satisfacție” de inițiativa legislativă. Potrivit responsabililor instituției religioase, această intenție a autorităților de la Chișinău va „contribui la vindecarea rănilor trecutului sovietic comunist și ateu”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal