Nereguli la cantina Institutului Oncologic. Ala Nemerenco: Au fost depistate produse ascunse sub cârpe. Presupunem că era „rația” zilnică individuală sustrasă acasă

Nereguli la cantina Institutului Oncologic. Ala Nemerenco: Au fost depistate produse ascunse sub cârpe. Presupunem că era „rația” zilnică individuală sustrasă acasă

Ministra sănătății, Ala Nemerenco a declarat că instituția a realizat un control inopinat la capitolul alimentației pacienților în blocul alimentar al Institutul Oncologic. În urma acestora inspectorii au depistat mai multe nereguli printre care calitatea proastă a alimentelor, păstrarea acestora în locuri neconforme precum și pachete cu alimente ascunse, despre care se presupune că urmau să fie luate acasă de către lucrătorii cantinei.

Baciu Ana

Potrivit ministrei, la locul de muncă, în toiul zilei era absentă șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician. Varza proaspătă destinată preparării era de calitate proastă, pe jumătate înnegrită și plină cu apă.

De asemenea s-a depistat că peștele înghețat se păstra la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență. Pâinea la depozit era într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic. Verdeața era neagră de umezeală. Multe dintre produse erau procurate în ambalaje de cantități mici, care sunt mai scumpe decât cele cumpărate în cantități mari.

„În sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, cca 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan - 738 de grame, carne de vită un kg. Șefa nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cârpe. Presupunem că era „rația” zilnică individuală sustrasă acasă. Și în alte încăperi depistate ascunse pachete gata a fi scoase din incintă - genți pline, cutii de carton, săcușoare - cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Iarăși, nimeni nu a putut aduce explicații și nu a recunoscut că ar fi implicați în transferul magic al alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături”, a scris ministra.

Ala Nemerenco a declarat că imediat după ce au fost depistate neregulile a fost solicitată poliția la fața locului care a întocmit proces verbal, produsele ascunse fiind sigilate într-o încăpere separată. poliția a audiat șefa blocului alimentar, magazionerul, sora gospodină și membrii Comisiei. Totodată a fost inițiata de către directorul Institutului anchetă de serviciu pe caz.

În consecința șefa blocului alimentar a depus demisia. Cu ea a placat bucătarul șef, dieticianul și magazionerul.

Ministra a îndemnat toți directorii de spitale să verifice blocurile alimentare, în caz contrar, de verificări se va ocupa Ministerul Sănătății.

Amintim că la începutul lunii martie, Ala Nemerenco a declarat că Ministerul Sănătății va demara verificări în maternitățile din capitală. Anunțul venea după ce o pacientă a Spitalului Municipal nr.1 s-a plâns într-o postare pe o pagină de socializare pe calitatea mâncării oferite mămicilor internate în instituția medicală.

În septembrie 2022, bugetul pentru meniul zilnic pentru un bolnav internat în spitalele din R. Moldova era de 22 de lei. La 29 septembrie, Guvernul a aprobat majorarea a normelor de cheltuieli cu 25% pentru alimentarea bolnavilor din instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat și majorarea normei de cheltuieli pentru donatorii de sânge.

Astfel, norma de cheltuieli pentru o persoană pe zi, din cadrul centrelor de plasament şi reabilitare pentru copii, centrelor de recuperare şi reabilitare pentru copii urma să constituie 51,63 lei/zi, din cadrul centrelor ftiziopneumologice de reabilitare pentru copii va constitui 55,75 lei, din cadrul centrului de reabilitare pentru copii „Sergheevca” va constitui 86,13 lei, iar pentru donatorii care oferă sânge și componente sangvine va constitui 125 lei.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal