Examinarea recursului în dosarul judecătorului Oleg Sternioală, pusă pe pauză
Examinarea recursului în dosarul în care judecătorul Oleg Sternioală cere anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Este decizia luată în data de 12 aprilie de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), după cel puțin 10 amânări în lanț, prin care a fost dat acordul ca Sternioală să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, scrie anticoruptie.md.
・ Alina Mîndrilă
Oleg Sternioală, ex-vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, se judecă de trei ani cu Consiliul Superior al Magistraturii. Litigiul a fost pe rolul Curții de Apel Chișinău, care a respins acțiunea în care a cerut anularea hotărârilor CSM cu privire la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința sa, dar și și a Hotărîrii cu privire la examinarea în ședință închisă a sesizării Procuraturii Generale, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală.
Magistrata Angela Bostan a formulat o opinie separată, menționând că ședința CSM s-a desfășurat în lipsa lui Oleg Sternioală. Iar, „la materialele dosarului administrativ nu se regăsește confirmarea faptului că ulimul ar fi fost informat în modul prevăzut de lege despre data, locul și ora ședinței Consiliului, la care urma a fi pus în discuție demersul Procurorului general interimar”, informează anticorupție.md. Sternioală a atacat decizia la CSJ, iar pe 14 septembrie 2022 urma să aibă loc prima ședință de examinare a admisibilității recursului. De atunci însă, examinarea a fost reprogramată de 10 ori, pe parcurs fiind înaintate o acțiune de recuzare și o declarație de abținere.
Ex-magistratul este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, în timp ce deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție și judecător al aceleiași instanțe, ar fi obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată. În acest sens, fostul magistrat ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare, investiții în construcție, leasing, etc., prin intermediul rudelor, a organizat și dobândit bunuri imobile și mobile, pe care le deține prin intermediul lor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familiei sale.
Agora.md reamintește că în perioada de timp a anilor 2014-2019, când fostul magistrat, deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor ar fi obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4.580.032 de lei, mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și care depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familie. Asta în situația în care, judecătorul vizat a obținut venituri în sumă de 831.359 de lei, iar soția acestuia, în sumă de 608.978 de lei. În procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz au fost puse sub sechestru cinci încăperi nelocative, două încăperi locative și un autoturism, în valoare totală de 12.796.510 lei.
Precizăm că, la 7 octombrie 2021, după doi ani de urmăriri penale, Procuratura Anticorupție a reluat verificarea mai multor cauze penale din perioada iulie – noiembrie 2019, în special cu privire la faptele infracționale de îmbogățire ilicită, pretinse a fi comise inclusiv de către ex-judecătorul Ion Druță.