Magistrații, întruniți în Adunarea Generală. Votarea membrilor CSM din partea judecătorilor, pe ordinea de zi

Magistrații, întruniți în Adunarea Generală. Votarea membrilor CSM din partea judecătorilor, pe ordinea de zi

La 28 aprilie, magistrații se întrunesc în Adunarea Generală Judecătorilor. Se întâmplă după ce ședința din 17 aprilie a fost întreruptă. Astăzi urmează să fie votate două decizii importante, cel puțin aceasta este inclus în agenda ședinței.

Irina Soltan

UPDATE: Au votat! Judecătorii și-au ales membrii în CSM, pentru un mandat deplin de șase ani. Este vorba de:

Șchiopu Vasile - 220 voturi

Frunze Maria - 158 de voturi

Caraman Sergiu - 185 de voturi

Chironeț Ioana - 215 voturi

Judecătoarea Livia Mitrofan a fost aleasă în calitate de membru supleant cu 148 de voturi. 

UPDATE: Judecătorii au ales prin vot comisia specială de judecători pentru desfășurarea votului prin care sunt aleș membrii CSM din partea judecătorilor. În lista candidaților se află- Livia Mitrofan, Ioana Chironeț și Maria Frunze - toți judecătorii la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Vasile Șchiopu - Judecătoria Ungheni, Sergiu Caraman - Judecătoria Criuleni, sediul central.

UPDATE: unul dintre cele două subiecte de pe ordinea de zi a adunării din 28 aprilie a fost exclus. Mai exact, a fost exclus subiectul ce prevedea modificări la Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor. Pentru aceasta au votat 230 de judecători.

UPDATE: Persoanele care vin cu propuneri sau au discursuri, durata discuției este de cel mult 3-5 minute. Propunerea președintei ședinței a fost aprobată cu vot majoritar.

UPDATE: Judecătorul Anatolie Țurcanu și-a retras atribuțiile de președinte al Adunării Generale. La fel a procedat și secretarul adunării. Prin urmare, președintă a adunării a fost aleasă Viorica Puica cu 208 voturi din totalul celor 351 de judecători prezenți. Iar judecătoarea Nelea Budăi a preluat funcția de secretară a Adunării Generale a Judecătorilor cu votul a 280 de judecători.

Judecătoarea Nelea Budăi de la Curtea de Apel Chișinău a fost desemnată în calitate de secretară a Adunării Generale a Judecătorilor. Pentru ea au votat 280 de judecători prezenți la Adunare.

Judecătoarea Nelea Budăi de la Curtea de Apel Chișinău a fost desemnată în calitate de secretară a Adunării Generale a Judecătorilor. Pentru ea au votat 280 de judecători.

UPDATE: Se constată cu există o listă clară a judecătorilor care au participat la ședința din 17 aprilie. Deși anterior se spunea despre prezenta a 330 de judecători, acum se estimează că au fost 280 de magistrați. Prin urmare nu există un proces verbal. Așa cum ședința de azi este o continuare a celei din 17 aprilie, în continuare e nevoie de lista celor înregistrați la începutul adunării.

UPDATE: „Sunt conștientă că una dintre componentele pe reforma justiției c ține de evaluarea judecătorilor este cea care stârnește multe întrebări. Este totuși premieră. Procesul a fost inițiat în 2022 și este la finalul primei etape de implementare având ca scop sporirea integrității în sistem. Avem încă mult provocări în față. 

Este clar că CSM era cel care trebuia să asigure buna funcționare a sistemului judecătoresc. Însă cred că vești fi de acord că în ultimii ani mecanismul de supraveghere și autoadministrare a CSM a fost neputincios în asigurarea eticii judecătorilor, iar unii dintre cei suspectați de corupție și lipsă de integritate nu au fost sancționați”, a spus ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, în fața judecătorilor.

Ministra a spus că societatea și-a pierdut încrederea în sistemul judecătorești, însă autoritățile își propun să reseteze sistemul și au fost propuse soluții în acest sens.

...

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru

Captură video

Publicitate

Știrea inițială. Astăzi judecătorii urmează să aprobe modificări la Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor. Tot azi, ar urma să fie votați membrii permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor.

Menționăm că Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă la 17 aprilie. Astfel, votarea membrilor CSM din partea judecătorilor a fost amânată.

 Judecătorii au decis, în cadrul Adunării Generale că va fi creat un grup de lucru pentru elaborarea declarației despre starea lucrurilor în justiție. Documentul va fi formulat în baza luărilor de cuvânt la acest subiect și va fi votat la următoare întrunire a magistraților.

AGORA amintește că întrunirea judecătorilor în adunare generală a eșuat în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor patru ani. Adunarea Generală a Judecătorilor trebuia să fie convocată în ședință ordinară încă pe data de 13 martie 2020. De atunci, întrunirea tot este amânată. Și asta pentru că la ședință urmau să participe majoritatea judecătorilor din țară, adică peste 400 de persoane, lucru care pe timp de pandemie a fost interzis. Ulterior, alte câteva încercări de a convoca Adunarea generală a judecătorilor, inițiate de unii judecători au eșuat din lipsă de cvorum, iar unele voci legau aceste tentative de convocare a forului cu influențe politice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal