„Să nu ia așa ușor la inimă”: Reacția lui Carp după ce CSM l-a criticat pentru că i-a numit pe judecători „mizerii și corupți” (VIDEO)
După ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat declarația adoptată la ședința din 2 mai curent, prin care critică afirmația deputatului Lilian Carp care în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 28 aprilie a utilizat cuvintele „mizerii și corupți” în contextul Adunării Judecătorilor din aceeași zi, deputatul a venit cu o reacție. Contactat de AGORA, Carp afirmă că nu-și retrage cuvintele, afirmând că se referă la magistrații care au emis în trecut decizii controversate și cere membrilor Consiliului să arate rezultate societății.
・ Cristian Bolotnicov
Întitulată „Declarația cu privire la apărarea onoarei și demnității participanților la Adunarea Generală a Judecătorilor”, documentul a fost aprobat în ședința CSM din 2 mai curent și menționează că la ședința din 28 aprilie au participat peste 349 de judecători și alți oficiali, printre care și ministra justiției Veronica Mihailov-Moraru.
Concomitent, acestui eveniment a fost convocată și ședința Plenului Parlamentului Republicii Moldova. În contextul unor declarații politice ce țin de contextul geopolitic existent, precum și al sărăciei populației, dnul Lilian Carp, Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a făcut anumite informații care se referea la situația politico-socială, precum și consecințele unor guvernări corupte, în opinia sa.
Autor: Declarația CSM cu privire la apărarea onoarei și demnității participanților la Adunarea Generală a Judecătorilor.
De ce e nemulțumit CSM
Potrivit membrilor CSM, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 28 aprilie, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a făcut anumite afirmații care se refereau la situația politico-socială din țară.
pentru cei cu memoria scurtă, uitati-vă că se întâmplă acuma, o ședință - Adunarea judecătorilor și așa mai departe, uități-vă ce mizerii ați adus în 20 ani, cât ați fost la putere, pentru că ăștia când au venit, au venit atunci aduși de voi, Uitați-vă ce consecințe, după 20 de ani de zile, poate să aibă când pui în funcții niște corupți și niște mizerii. Asta avem, asta e rezultatul felului în care voi ați condus statul, au venit atunci aduși de voi.
Autor: Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică
În opinia membrilor CSM, deputatul a utilizat cuvintele ”mizerii și corupți” în contextul unei Adunări generale, la care au participat pe lângă toți judecătorii instanțelor și alți actori invitați din domeniul justiției.
Folosirea sintagmelor peiorative în adresa unui număr nedeterminat de persoane participante la ședința Adunării Generale a Judecătorilor constituie o declarație hazardată a unei persoane cu funcție de demnitate publică. Această declarație poate genera manipulări și determină apariția unor discursuri instigatoare la ură împotriva tuturor judecătorilor, dar și a altor participanți la ședința din 28.04.2023.
Autor: Declarația CSM cu privire la apărarea onoarei și demnității participanților la Adunarea Generală a Judecătorilor
Astfel, CSM califică declarațiile Președintelui Comisiei Parlamentare Lilian Carp, drept declarații hazardate menite să inducă în eroare opinia publică cu privire la modul de numire și promovare în funcția de judecător. În opinia membrilor CSM, asemenea declarații pot provoca atacuri verbale față de majoritatea persoanelor oneste, care au participat la adunare.
Consiliul condamnă orice amenințări și presiuni asupra sistemului judecătoresc și reprezentanților acestuia, inclusiv manipulări de orice natură. Solicităm politicienilor să se abțină de la utilizarea unor calificative calomnioase față de breasla judecătorilor, iar orice abatere disciplinară, precum și orice act de corupție să fie sesizat în mod individual în modul stabilit de lege.
Autor: Declarația CSM cu privire la apărarea onoarei și demnității participanților la Adunarea Generală a Judecătorilor
Reacția lui Carp
Contactat de AGORA, deputatul Lilian Carp a declarat că membrii CSM „să nu ia așa ușor la inimă” afirmațiile făcute și că își menține poziția expusă.
Eu recomand să nu ia așa ușor la inimă aceste cuvinte actuala conducere a CSM-ului, pentru că în condițiile în care Adunarea Generală a Judecătorilor a blocat conștient pentru o perioadă îndelungată selectarea judecătorilor pentru CSM și încercau în genere să blocheze tot sistemul judecătoresc, eu vreau să spun că afirmațiile pe care le-am făcut rămân în vigoare.
Autor: Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică
Parlamentarul afirmă că își menține poziția, menționând că se referă la magistrații care au luat mai multe decizii controversate în ultimii ani.
Și în prezent consider că acțiunile pe care le-au întreprins unii care stau în funcție de 20 de ani și au luat decizii ilegale, printre care și eliberarea lui Platon sau care au permis fuga lui Șor, care în loc să fie închis i s-a permis să plece, frauda bancară, delapidări de terenuri și așa mai departe, acești oameni rămân mai departe o problemă, niște mizerii care au făcut rău statului Republica Moldova. Recomand să vadă în spate despre activitate altora care au fost în funcție anterior și pe viitor au mult de lucru pentru a-și putea îmbunătăți imaginea, adică propriu-zis să livreze rezultate, când vor livra rezultate, societatea va avea alți ochi față de sistemul de justiție.
Autor: Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică
Amintim că, la data de 28 aprilie, judecătorii și-au ales reprezentanții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fiind vorba de magistrații Șchiopu Vasile, Frunze Maria, Caraman Sergiu și Chironeț Ioana. S-a întâmplat după ce prima tentativă de acest fel, a eșuat la ședința Adunării din 17 martie curent, când magistrații au decis o amânare pentru a permite Curții Supreme de Justiție să emită decizii pe marginea candidaților care nu au promovat evaluarea pre-vetting și au contestat deciziile Comisiei.