Tiraspolul solicită Moscovei un număr mai mare de „pacificatori ruși”. Reacția Chișinăului

Tiraspolul solicită Moscovei un număr mai mare de „pacificatori ruși”. Reacția Chișinăului

Așa-zisele autorități de la Tiraspol solicită Moscovei să suplinească numărul de „pacificatori ruși” în regiunea transnistreană. O declarație în acest sens aparține lui Leonid Manakov, așa-numitul reprezentant al regiunii la Moscova.


Cristian Bolotnicov

Forțele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol în calea capetelor fierbinți, care există la Chișinău și la Kiev. Atât timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, R. Moldova este limitată în orice planuri și pregătiri militare împotriva Transnistriei.

Autor: Leonid Manakov, așa-zisul reprezentat al Tiraspolului la Moscova

Așa-zisul oficial susține într-un interviu pentru RIA Novosti, că în 1995, Rusia a redus contingentul de la șase batalioane de puști motorizate la două. Totodată, Manakov afirmă că „numărul pacificatorilor ruși din zona de securitate nu depășește 450, în timp ce documentele Comisiei mixte de control prevăd un efectiv de 3.100 de persoane”, indicând că o suplinire s-ar putea face și pe baza cetățenilor ruși ce locuiesc în regiune.

Întrebat în cadrul unui briefing de presă dacă autoritățile ruse au luat o decizie în acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat că încă nu s-a decis nimic.

Nu încă. Prin urmare, nu este nimic de spus încă aici”, a declarat Peskov, potrivit TASS.

Publicitate

Solicitată de AGORA, purtătoarea de cuvânt a Biroului politici de reintegrare a declarat că în ce privește „mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”.

În primul rând trebuie clarificată întrebarea referitor la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manacov. De mai bine de 4 ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism.

Autor: Mariana Sarî, purtătoare de cuvânta Biroului politici de reintegrare

Amintim că la 21 iulie 1992 la Moscova a fost semnat un acord de încetare a focului care a pus capăt ostilităților militare dintre Chișinău și Tiraspol întitulat „Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova”, fiind semnat de președintele Federației Ruse, Boris Elțin și de președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal