Se decide soarta Partidului Șor: Ziua II. Magistrații CC continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității formațiunii politice (LIVE)

Se decide soarta Partidului Șor: Ziua II. Magistrații CC continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității formațiunii politice (LIVE)

Joi, 11 mai, magistrații Curții Constituționale s-au întrunit pentru a continua examinarea sesizări Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.

Redactia Agora

Pe parcursul zilei de astăzi, avocații care reprezintă Guvernul au prezentat magistraților argumentele cu privire la necesitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor.

În debutul ședinței, avocatul Eduard Digore a atras atenția celor prezenți că partidul politic Șor se identifică cu numele unei persoane condamnate la închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, în proporții deosebit de mari. Apărătorul a făcut uz și de o comparație mai artistică în pledoaria sa. 

Publicitate
Partidul Șor a apărut în urma unei tranzacții, a unei formațiuni care se numea Ravnopravie. A fost preluat ca o mașină care părea a fi ca o căruță „răblăgită” ce așteaptă programul „Rabla” și căruțașul să părăsească căruța. 

Autor: Eduard Digore, avocat, reprezentant al Guvernului

Totodată, apărătorii au mai invocat numeroase încălcări ale legislației electorale, admise de formațiune, cum ar fi ascunderea și neraportarea unor bani cheltuiți, coruperea alegătorilor dar și implicarea persoanelor străine.

Reprezentanții Guvernului au atras atenția și asupra faptului că partidul Sort ar putea pune în pericol securitatea R. Moldova, luând în considerare legăturile cu persoane influente din Federația Rusă, stat considerat agresor în războiul din Ucraina și au adus exemple în care acest lucru a ieșit la suprafață.

Într-un final, s-a decis că ședința Curții Constituționale va continua în data 12 mai.

AGORA precizează că, la data de 9 noiembrie, Guvernul a aprobat sesizarea înaintată de Ministerul Justiției în adresa Curții Constituționale, prin care se cere scoaterea Partidului Politic Șor în afara legii. În solicitarea Cabinetului de Miniștri au fost invocate mai multe motive care ar permite declararea neconstituționalității formațiunii, fiind vorba de finanțarea ilegală și excluderea repetată din mai multe curse electorale din cauza acestui motiv.

În instanță Guvernul este reprezentat de avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digori.

De cealaltă parte, partidul „Șor” este reprezentat de avocații Aureliu Colenco, Denis Calaida, Vadim Bănaru, Victor Mazniuc.

VEDEȚI AICI DECIZIILE CC DIN DATA DE 10 MAI: Se decide soarta Partidului Șor: La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională examinează constituționalitatea formațiunii

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal